Show simple item record

dc.contributor.advisorStalidzāns, Egils
dc.contributor.authorGrečenkova, Jūlija
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
dc.date.accessioned2023-09-06T01:03:32Z
dc.date.available2023-09-06T01:03:32Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.other96311
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/64245
dc.description.abstractListeria monocytogenes ir patogēna baktērija, kas bieži ir saistīta ar pārtikas izraisītiem listeriozes uzliesmojumiem. Slimības profilaksi un prognozēšanu var paātrināt, izmantojot prognozējošo mikrobioloģiju. Šis darbs ir veltīts L. monocytogenes augšanas dinamikas izpētei termiski neapstrādātā sālītā lasī. Tika veikta virkne izaicinājumu testu, izmantojot klasiskās mikrobioloģiskās metodes, lai noteiktu baktēriju koncentrācijas izmaiņas laikā laboratorijas apstākļos, kas ir pietuvinātas nozares praksei. Eksperimenti tika atkārtoti ar dažādām sāls koncentrācijām un iepakošanas metodēm. Iegūtie dati tika analizēti, izmantojot galvenos modeļus, ko izmanto prognozējošājā mikrobioloģijā. Rezultāti neuzrāda ievērojamu sāls vai iepakojuma veida ietekmi uz maksimālo augšanas ātrumu vai galīgo baktēriju koncentrāciju novērotajos paraugos. Tika reģistrēts neliels aizkavēšanās perioda pieaugums pieaugot sāls koncentrācijai.
dc.description.abstractListeria monocytogenes is a pathogenic bacterium often associated with foodborne illnesses in vulnerable populations. Prevention and prediction of disease may be expedited by the use of predictive microbiology. This work is devoted to the study of L. monocytogenes growth dynamics in raw salted salmon. A series of challenge tests were performed using classical microbiological methods to measure the change of bacterial concentration in time for laboratory conditions that are close to the industry practice. Experiments were repeated for different salt concentrations and packaging techniques. Acquired data were analyzed using standard models used in predictive microbiology. Results show no noticeable influence of salt or packaging type on maximal growth rate or final bacterial concentration in the observed specimens. A slight increase in the lag period was registered.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBioloģija
dc.subjectListeria monocytogenes
dc.subjectprognozējoša mikrobioloģija
dc.subjectizaicinājuma tests
dc.subjectēšanai gatavi produkti
dc.subjectmazsālīts lasis
dc.titleListeria monocytogenes augšanas ātrums atkarībā no sāls daudzuma termiski neapstrādātā lasī
dc.title.alternativeGrowth rate of Listeria monocytogenes in raw salmon at different salt concentrations
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record