Show simple item record

dc.contributor.advisorNikolajeva, Vizma
dc.contributor.authorMelle, Iveta
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
dc.date.accessioned2024-06-15T01:02:51Z
dc.date.available2024-06-15T01:02:51Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.other102141
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/65635
dc.description.abstractDerīguma termiņa noteikšanai tika izmantoti 40 kaltēto augļu batoniņu paraugi no konvencionālām izejvielām un 40 paraugi no bioloģiskām izejvielām, kas iepakoti piecu veidu iepakojumos. Izmantoti iepakojumi PP (polipropilēns), BOPP/BOPP/METAL (metalizēts biaksilāri orientēts polipropilēns / biaksilāri orientēts polipropilēns), BOPP/BOPP (biaksilāri orientēts polipropilēns / biaksilāri orientēts polipropilēns), PLA (polipienskābe) un 30 NK (naturāla biokompostējamā barjerplēve uz celulozes bāzes). Derīguma termiņa noteikšanai veikts organoleptiskais novērtējums, veiktas mikrobioloģiskās analīzes pēc puskvantitīvās metodes un aprēķināts derīguma termiņš pēc Arēniusa vienādojuma. Darba mērķis – noteikt derīguma termiņu kaltēto augļu batoniņiem, iepakotiem piecu veidu iepakojumos. Kontatēts, ka nav atšķirību starp paraugiem no konvencionālām un bioloģiskām izejvielām, ka bioloģiskās plēves 30 NK un PLA nav piemērotas pētīto kaltēto augļu batoņin iepakošanai un ka pēc mikrobioloģiskā piesārņojuma nav iepējams noteikt derīguma termiņu. Derīguma termiņš tika aprēķināts pēc Arēniusa vienādojuma, par pamatu ņemot gan ūdens aktivitāti (aW), gan mitrumu. PP iepakotiem paraugiem derīgums termiņš bija vidēji 3,5 mēneši 20-40 °C, BOPP/BOPP – 5,2 mēneši 20 °C un 1,6 mēneši 25-40 °C, BOPP/BOPP/METAL – 3,3 mēneši 20 °C, 2,4 mēneši 25 °C un 1,6 mēneši 40 °C, PLA vidēji 2 mēneši 20-40 °C, un 30 NK tas bija mazāks par 1 mēnesi 20-40 °C. Maģistra darba praktiskā daļa izstrādāta ražojoša uzņēmuma laboratorijā ar mērķi pielāgot pētījuma rezultātus turpmākām uzņēmuma vajadzībām.
dc.description.abstractTo determine the shelf life, 40 samples of dried fruit bars made from conventional ingredients and 40 samples from organic ingredients were used, all packaged in five types of packaging. The packaging types used were PP (polypropylene), BOPP/BOPP/METAL (metalized biaxially oriented polypropylene / biaxially oriented polypropylene), BOPP/BOPP (biaxially oriented polypropylene / biaxially oriented polypropylene), PLA (polylactic acid), and 30 NK (natural bio-compostable cellulose-based barrier film). For determining the shelf life, an organoleptic evaluation was conducted, microbiological analyses were performed using a semi-quantitative method, and the shelf life was calculated using the Arrhenius equation. The aim of the study was to determine the shelf life of dried fruit bars packaged in five types of packaging. It was found that there were no differences between samples from conventional and organic ingredients, and that the biological films 30 NK and PLA were not suitable for packaging the studied dried fruit bars. Due to microbiological contamination, it was not possible to determine the shelf life. The shelf life was calculated using the Arrhenius equation, based on water activity (aW)and moisture. The shelf life for samples packaged in PP was on average 3.5 months at 20-40 °C, for BOPP/BOPP – 5.2 months at 20 °C, 1.6 months at 25-40 °C, for BOPP/BOPP/METAL – 3.3 months at 20 °C, 2.4 months at 25 °C, and 1.6 months at 40 °C, for PLA on average 2 months at 20-40 °C, and for 30 NK it was less than 1 month at 20-40 °C. The practical part of the master's thesis was developed in the laboratory of a manufacturing company with the aim of adapting the research results for the future needs of the company.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectVeselības un sporta zinātnes
dc.subjectkaltēti augļu batoniņi
dc.subjectūdens aktivitāte
dc.subjectmitrums
dc.subjectpaātrināta derīguma termiņa notekšana (ASTL)
dc.subjectArēniusa vienādojums
dc.titleIepakojuma ietekme uz kaltēto augļu batoniņu derīguma termiņu
dc.title.alternativeThe impact of packaging on the shelf life of dried fruits bars
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record