• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Humanitāro zinātņu fakultāte / Faculty of Humanities
  • 1 -- Bakalaura un maģistra darbi (HZF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Humanitāro zinātņu fakultāte / Faculty of Humanities
  • 1 -- Bakalaura un maģistra darbi (HZF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ēdiens un maltīte: semantiskais lauks Horācija Satirās

Thumbnail
View/Open
306-104232-Bogdanova_Ilze_sh31030.pdf (745.6Kb)
Author
Bogdanova, Ilze
Co-author
Latvijas Universitāte. Humanitāro zinātņu fakultāte
Advisor
Rūmniece, Ilze
Date
2024
Metadata
Show full item record
Abstract
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt ēdiena un maltītes leksiski semantisko lauku Horācija Sermones, paralēli analizējot šo leksēmu atveidojumu Horācija Satiru tulkojumā latviešu valodā. Izpētot trīs “kulinārijas” satiru leksisko sastāvu (Hor. Sat. 2.2, 2.4, 2.8), identificētas vairākas tematiski saistītas leksēmu grupas, kas attiecas uz ēdieniem, dzērieniem, galda piederumiem, maltītes baudīšanu, tās ietekmi uz organismu, ēdienu/dzērienu radītajām sajūtām, kā arī mielasta dalībniekiem. Šo leksēmu apkopojums sniedz priekšstatu par romiešu terminiem kulinārijas jomā, kā arī precizē un papildina atlasīto leksēmu nozīmes latviešu valodā. Vienlaikus tās atklāj latīņu valodas vārdus, kam latviešu valodā ir nepilnīgas vai neatbilstošas nozīmes.
 
The aim of the work is to explore lexical semantic field which is bound with food and meal in Horace's Satires, simultaneously analysing expressing of those lexemes in the Latvian translation of Horace's Satires. As a result of research of lexical containt of three “culinary” satires (Hor. Sat. 2.2, 2.4, 2.8), several thematically related groups of lexemes have been identified, which correspond to meals, drinks, cooking utensil, meal enjoyment and it's influence on organism, the feelings produced by food/drink. The gathering of those lexemes allows us get sence as about Roman's specifics terms in branch of culinary, as well precise and supply meaning of the chosen lexemes in Latvian language. At the same time, they reveals Latin words, which have unsufficient or inadequate meanings.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/66868
Collections
  • 1 -- Bakalaura un maģistra darbi (HZF) / Bachelor's and Master's theses [6055]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV