Gastropoētika Erika Ādamsona prozā
Author
Šulce, Dārta
Co-author
Latvijas Universitāte. Humanitāro zinātņu fakultāte
Advisor
Lāms, Ojārs
Date
2024Metadata
Show full item recordAbstract
Pētījumā Gastropoētika Erika Ādamsona prozā tiek atklāts, kā atsevišķas gastropoētiskas tēmas, kā ēdiens kā identitātes zīme, ēšanas rituāls un bads, tiek atainotas rakstnieka Erika Ādamsona prozā. Pētījuma aktualitāte tiek saistīta ar gastropoētikas jēdziena augošo atpazīstamību latviešu literatūrzinātnē. Pētījumā tiek aplūkota teorētiskā literatūra, kas saistīta ar visaptverošu ēdiena nozīmi sabiedrībā, detalizētu identitātes saistību ar ēdienu, ēšanas rituāla aspektiem un bada izpausmēm, izprotot E. Ādamsona prozā atainotos gastropoētiskos aspektus. Pētījumā tiek sniegts katras gastropoētiskās tēmas būtības raksturojums, kā arī E. Ādamsona prozas analīze gastropoētiskā aspektā. In the study Gastropoetics in Eriks Ādamson’s prose it is revealed how certain gastropoetic themes, such as food as a sign of identity, eating ritual and hunger, are depicted in the writer Eriks Ādamson’s prose. The relevance of the study is connected with the growing recognition of the concept of gastropoetics in Latvian literature. In the research theoretical literature is examined which is related to the comprehensive importance of food in society, the detailed connection of identity with food, aspects of the eating ritual and manifestations of hunger, thereby understanding the gastropoetic aspects depicted in E. Ādamson’s prose. The study provides a description of the nature of each gastropoetic theme, as well as an analysis of E. Ādamson’s prose in the gastropoetic aspect.