Embriju kultūras graudaugu: auzu, kviešu un miežu, selekcijas paātrināšanai
Author
Krasņika, Nadežda
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte
Advisor
Miķelsone, Andra
Date
2024Metadata
Show full item recordAbstract
Pētījuma būtība ir embriju in vitro kultivēšanas metožu izstrāde, piemērojot tās Latvijā izveidotajiem graudaugu hibrīdiem (miežu, kviešu, auzu) homozigotu līniju paātrinātai iegūšanai. Darba mērķis ir nodrošināt efektīvu audzēšanas procesu un homozigotu līniju stabilitāti. Problēmas risināšanai izmantota embriju kultūra, nosakot optimālo barotni un cukura koncentrāciju. Izmantotā metodika ietvēra embriju audzēšanu uz dažādām barotnēm ar atšķirīgu saharozes koncentrāciju, kā arī sēklu sterilizācijas testus. Auzām vispiemērotaka bija audzēšana uz MS barotnēm ar 2% vai 3% saharozes koncentrāciju, miežiem B5 barotne un kviešiem MS 3%. Sēklu sterilizācijas testi norāda, ka optimāla ir priekšapstrāde 18 stundas ar kālija permanganātu un sterilizācija - 45 minūtes ar nātrija hipohlorīdu. The essence of the study is the development of in vitro embryo culture methods for the accelerated production of homozygous lines of cereal hybrids (barley, wheat, oat) developed in Latvia. The aim of the work is to ensure an efficient breeding process and stability of homozygous lines. Embryo culture was used to solve the problem by determining the optimum medium and sugar concentration. The methodology used included growing embryos on different media with different sucrose concentrations, as well as seed sterilisation tests. For oats, the most suitable medium was MS with 2% or 3% sucrose concentration, for barley B5 medium and for wheat MS 3%. Seed sterilisation tests indicate that the optimum is pre-sterilization 18 hours with potassium permanganate, and sterilization 45 minutes with sodium hypochlorite