• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte / Faculty of Medicine and Life Sciences
  • Bakalaura un maģistra darbi (MDZF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte / Faculty of Medicine and Life Sciences
  • Bakalaura un maģistra darbi (MDZF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Jonu hromatogrāfijas izmantošana medus paraugu raksturošanai

Thumbnail
View/Open
305-104271-Hrjukina_Darja_dh21015.pdf (1.540Mb)
Author
Hrjukina, Darja
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte
Advisor
Bartkevičs, Vadims
Date
2024
Metadata
Show full item record
Abstract
Jonu hromatogrāfijas izmantošana medus paraugu raksturošanai. Hrjukina D., zinātniskais vadītājs Dr. ķīm., prof. Bartkevičs V. Bakalaura darbs, 44 lappuses, 18 attēli, 14 tabulas, 39 literatūrās avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā ir veikta medus paraugu analīze, nosakot organisko skābju (skudrskābe, etiķskābe, ābolskābe, skābeņskābe un citronskābe) saturu. Šim mērķim ir izstrādāta un validēta metode organisko skābju noteikšanai ar jonapmaiņas hromatogrāfiju. Metodes piemērotības izvērtēšanai un rezultātu salīdzināšanai ir veikta papildus analīze ar augsti efektīvo šķidruma hromatogrāfu ar UV detektoru. Rezultātā iegūta informācija par pētāmo organisko skābju saturu medū un izvērtēta izmantoto metožu piemērotība.
 
Application of ion chromatography for profiling honey samples. Hrjukina D., supervisor Dr. chem., prof. Bartkevičs V. Bachelor thesis, 44 pages, 18 figures, 14 tables, 39 literature references, 2 appendices. In Latvian. The analyses of the honey samples on the organic acids content were performed. Organic acids included into the analytical scope were formic acid, acetic acid, malic acid, oxalic acid and citric acid. A method for the determination of organic acids by ion exchange chromatography has been developed and validated. To evaluate the suitability of the method and to compare the results, the comparative analysis has been performed by high-performance liquid chromatography with UV detection. As a result, information was obtained on the content of the studied organic acids in honey and the suitability of analytical methods was evaluated.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/69467
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (MDZF) / Bachelor's and Master's theses [104]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV