Pusaudžu resursu centra klientu ēšanas paradumi.
Author
Millere, Zeltīte
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte
Advisor
Neimane, Lolita Vija
Date
2025Metadata
Show full item recordAbstract
Ievads. Slimību profilakses un kontroles centra jaunāko pētījumu dati atklāj negatīvu tendenci, 2022.gada aptaujas dati liecina, ka būtisks brokastošanas īpatsvara samazinājums pusaudžu vidū, kuri nebrokasto pirms skolas gaitu uzsākšanas. Ievērojams augļu un dārzeņu patēriņa samazinājumu, vienlaikus konstatētais augsts saldumu un cukuru saturošu gāzēto dzērienu patēriņš. Latvijas pusaudžiem vērojama satraucoša tendence – veselīgas ēšanas paradumu popularitāte mazinās, kas var negatīvi ietekmēt pusaudžu veselību ilgtermiņā. Pusaudžu resursu centra statistikas dati liecina par pieaugošu pusaudžu skaitu, vairāk nekā 8500 2022. gadā, 11 000 pusaudžu 2023. gadā, kuri meklē palīdzību. Darba mērķis. Izpētīt un analizēt pusaudžu ēšanas paradumus (gan veselīgo, gan neveselīgo produktu patēriņu, kā arī brokastošanas paradumus), noskaidrojot to saistību ar ģimenes modeli un sociāli demogrāfiskiem faktoriem (vecumu, dzimumu, dzīvesvietu). Materiāli un metodes. Pētījumā piedalījās 50 zēni un meitenes 11-17 gadu vecumā, kas bija Pusaudžu resursu centra klienti. Pētījumā izmantotās metodes: kvantitatīvā pētījuma metode – anketēšana, validētu SPKC anketu par uztura paradumiem. Galvenie rezultāti un secinājumi. Pētījuma rezultātā var secināt, ka ģimenes modelis veido veselīga uztura paradumus pusaudžiem, un Pusaudžu resursu centra klientiem ir tendence uz neveselīgiem uztura paradumiem – brokastu neēšana, nepietiekams augļu un dārzeņu patēriņš un augsts saldumu un saldināto gāzēto dzērienu patēriņš. Atslēgvārdi: Pusaudži, ēšanas paradumi, brokastošana, ģimenes modelis. Introduction. Recent research data from the Centre for Disease Prevention and Control reveal a negative trend: 2022 survey data indicate a significant decrease in breakfast consumption among adolescents who do not eat breakfast before starting school. A notable reduction in fruit and vegetable consumption was observed, while high consumption of sweets and sugary carbonated drinks was simultaneously reported. Latvian adolescents show a concerning trend – the popularity of healthy eating habits is declining, which can negatively affect their longterm health. Statistical data from the Adolescent Resource Centre show an increasing number of adolescents seeking help, with over 8500 in 2022 and 11000 in 2023. Aim of the Study. To investigate and analyze adolescent eating habits (both healthy and unhealthy product consumption, as well as breakfast habits), identifying their connection with family models and socio-demographic factors (age, gender, place of residence). Materials and Methods. The study involved 50 boys and girls aged 11-17 who were clients of the Adolescent Resource Centre. The methods used in the study included quantitative research – a survey using validated Centre for Disease Prevention and Control (SPKC) questionnaires on dietary habits. Main Results and Conclusions. The study results indicate that the family model shapes healthy eating habits in adolescents, and clients of the Adolescent Resource Centre tend to have unhealthy eating habits – skipping breakfast, insufficient fruit and vegetable consumption, and high consumption of sweets and sugary carbonated drinks. Keywords: Adolescents, eating habits, breakfast, family model