• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte / Faculty of Medicine and Life Sciences
  • Bakalaura un maģistra darbi (MDZF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte / Faculty of Medicine and Life Sciences
  • Bakalaura un maģistra darbi (MDZF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kodola-apvalka elektrovērpšana garšas maskēšanas pielietojumiem

Thumbnail
View/Open
305-107809-Kalvisa_Kristine_kk22119.pdf (1.085Mb)
Author
Kaļviša, Kristīne
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte
Advisor
Viter, Roman
Date
2025
Metadata
Show full item record
Abstract
Varfarīns ir plaši lietots netiešās iedarbības antikoagulants, ko izmanto trombožu un trombemboliju profilaksei un ārstēšanai. Neskatoties uz tā augsto efektivitāti, šo preparātu raksturo izteikti rūgta garša, kas apgrūtina tā perorālu lietošanu, īpaši jutīgām pacientu grupām. Šajā darbā tiek aplūkota iespēja uzlabot varfarīna organoleptiskās īpašības, izmantojot elektrovērpšanas tehnoloģiju. Šī metode ļauj iekapsulēt aktīvo vielu polimēru nanošķiedrās, samazinot tās rūgtumu un uzlabojot lietošanas ērtumu, vienlaikus saglabājot farmakoloģisko efektivitāti. Tiks veikta iegūto materiālu daudzpusīga raksturošana, izmantojot šādas analītiskās metodes: rentgenstaru difrakcija (XRD), skenējošā elektronu mikroskopija (SEM), fotoluminiscences spektroskopija (PS), Furjē transformācijas infrasarkanā spektroskopija (FTIR), daļiņu izmēra analīze, diferenciālā skenējošā kalorimetrija (DSC), difūzās atstarošanas spektroskopija (DRS) un šķīdības novērtējums.
 
Warfarin is a widely used oral anticoagulant of indirect action, applied for the prevention and treatment of thrombosis and thromboembolism. Despite its high efficacy, the drug is characterized by a distinctly bitter taste, which complicates its oral administration, particularly among sensitive patient groups. This study explores the possibility of improving the organoleptic properties of warfarin using electrospinning technology. This method enables the encapsulation of the active pharmaceutical ingredient into polymer nanofibers, reducing its bitterness and improving patient compliance, while maintaining pharmacological activity. Comprehensive characterization of the obtained materials will be performed using the following analytical techniques: X-ray diffraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM), photoluminescence spectroscopy (PL), Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR), particle size analysis, differential scanning calorimetry (DSC), diffuse reflectance spectroscopy (DRS), and solubility assessment.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/69708
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (MDZF) / Bachelor's and Master's theses [356]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV