NO OTRĀ TIPA CUKURA DIABĒTA PACIENTU FĒCĒM IZOLĒTAS ZARNU MIKROBIOTAS ANAEROBA KULTIVĒŠANA METFORMĪNA KLĀTBŪTNĒ
Author
Puriņa, Justīne
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte
Advisor
Kloviņš, Jānis
Date
2025Metadata
Show full item recordAbstract
Metformīns ir visbiežāk lietotais antidiabētiskās terapijas līdzeklis, taču tā darbības mehānismi zarnu traktā un tiešā ietekme uz baktērijām ir maz pētīta. Lai novērtētu metformīna klātbūtnes ietekmi uz izolētas fēču mikrobiotas augšanu, tika ievākti piecu jaundiagnosticētu T2D pacientu fēču mikrobioma paraugi, no kuriem izolētā mikrobiota tika audzēta anaerobos apstākļos metformīna klātbūtnē. Audzēšanas laikā ievāktiem paraugiem veidotas metagenoma bibliotēkas. Paraugus sekvencēja izmantojot MGI DNBSEQ-G400RS sekvencēšanas platformu. Rezultātu analīzē salīdzināti paraugi, kas auguši bez metformīna klātbūtnes un barotnēs ar dažādām metformīna koncentrācijām. Iegūtie rezultāti liecina, ka metformīns koncentrācijā 13,5 mM izraisa galvenokārt pozitīvas izmaiņas otrā tipa cukura diabēta pacientu zarnu mikrobiomā un tā funkcionālajā profilā kultivēšanas laikā, taču koncentrācijā 40,6 mM tas izraisa galvenokārt negatīvus efektus. Metformin is the most commonly used drug for antidiabetic therapy, yet its mechanisms of action in the gut and its direct effects on bacteria remain poorly studied. To evaluate the impact of metformin on the growth of isolated fecal microbiota, samples were collected from five newly diagnosed type 2 diabetes (T2D) patients. The isolated microbiota from these samples was cultured under anaerobic conditions in the presence of metformin. Metagenomic libraries were constructed from samples collected during cultivation, and sequencing was performed using the MGI DNBSEQ-G400RS platform. In the analysis, samples grown without metformin were compared to those cultured in media containing different concentrations of metformin. The results show that a metformin concentration of 13.5 mM induces mainly positive changes in the gut microbiome and its functional profile during cultivation, whereas a concentration of 40.6 mM causes primarily negative effects.