Show simple item record

dc.contributor.advisorKļaviņš, Linards
dc.contributor.authorBaumanis, Matīss Ričards
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultāte
dc.date.accessioned2025-06-20T01:02:54Z
dc.date.available2025-06-20T01:02:54Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.other110920
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/70026
dc.description.abstractPārtikas un lauksaimniecības nozaru produktu biomasas pārstrāde un ekstrakcija nav ekonomiski pamatota un ilgtspējīga. Smiltsērkšķu un brūkleņu ogas ir bagātas ar polifenoliem un citām bioloģiski aktīvām vielām, kam ir potenciāls cilvēka veselības uzlabošanā. Izmantojot enzimātiskās apstrādes ekstrakciju (EAE) tika palielināts ogu polifenolu ekstrakcijas iznākums, tādējādi pilnvērtīgāk utilizējot ogu biomasu. Kā alternatīva EAE tika izmantota fermentācija ar Lactiplantibacillus plantarum. Atlasīto fermentu – pektināzes, celulāzes, lipāzes – optimizācija ļāva uzlabot ekstrakcijas efektivitāti un antioksidantu saturu. Izmantojot RSM – virsmas atbildes metodoloģiju – tika optimizēti ekstrakcijas apstākļi, lai iegūtu maksimālu augstu ekstrakcijas efektivitāti, tai pat laikā samazinot resursu izmantošanu. Gan fermentācija, gan EAE uzrādīja būtisku ietekmi uz polifenolu ekstrakciju un ar to saistīto ekstraktu antioksidatīvo aktivitāti.
dc.description.abstractIneffective extraction of produce from food and agriculture industries is not economically sustainable. Sea buckthorn and lingonberry berries are rich with polyphenols and antioxidative compounds. By applying enzyme assisted extraction (EAE) the extraction yields were increased and berry biomass was used more efficiently. As an alternative to EAE fermentation with Lactiplantibacillus plantarum was used. The optimization of chosen ferments – pectinase, cellulase, lipase, L. plantarum – was critical for increasing the ferment activity and ensuring effective extraction. By using RSM – Response Surface Methodology – the required amount of experiments was reducded and the impact of EAE and fermentation was assesed. Both fermentaiton and EAE showed significant impact on extraction.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBioloģija
dc.subjectEnzimātiskās apstrādes ekstrakcija EAE
dc.subjectEAE
dc.subjectpolifenoli
dc.subjectLactiplantibacillus plantarum
dc.subjectfermentācija
dc.titleLipāzes, celulāzes un pektināzes enzimātiskās pirmapstrādes un Lactiplantibacillus plantarum fermentācijas ietekme uz brūkleņu un smiltsērkšķu bioaktīvo vielu ekstrakciju
dc.title.alternativeThe effects of enzymatic pre-treatment using lipase, cellulase, pectinase and fermentation with Lactiplantibacillus lantarum on the extraction of bioactive compounds from lingonberries and sea buckthorn
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record