Kvalitātes vadības sistēmas nepieciešamība uzņēmuma konkurētspējas veicināšanai
Autor
Vežiniece, Gunita
Co-author
Latvijas Universitāte. Ekonomikas un vadības fakultāte
Advisor
Priede, Jānis
Datum
2007Metadata
Zur LanganzeigeZusammenfassung
Bakalaura darbs „Kvalitātes vadības sistēmas nepieciešamība uzņēmuma konkurētspējas veicināšanai” ir izstrādāts ar mērķi izpētīt kvalitātes vadības sistēmas ieviešanu Latvijas uzņēmumos un tās nepieciešamību uzņēmuma konkurētspējas veicināšanai.Galvenais darba uzdevums ir gūt teorētisku priekšstatu par kvalitātes vadības sistēmas ieviešanas nepieciešamību, analizēt un izvērtēt kvalitātes vadības sistēmu nepieciešamību konkurētspējīga uzņēmuma attīstībā, kā arī novērtēt uzņēmumā ieviesto kvalitātes vadības sistēmas ISO 9001:2000 un HACCP DS 3027E:2002 efektivitāti un balstoties uz veikto analīzi izdarīt secinājumus un izvirzīt priekšlikumus esošās situācijas uzlabošanai, pilnveidošanai un aktualizēšanai.Kvalitātes vadības sistēmu ieviešana Latvijas uzņēmumos atrodas tikai sākuma fāzē, tomēr vērojami aug uzņēmumu pārliecība par kvalitātes vadības procesu izstrādi un ieviešanas nepieciešamību. Uzņēmumu vadītāji kā prioritāti izvirza patērētāju vajadzību pēc droša un kvalitatīva izstrādājuma vai pakalpojuma, tas veicina ne tikai uzņēmuma iekšējās vides sakārtošanu un pilnveidošanu, ieviešot kādu no kvalitātes vadības sistēmām, bet arī sekmē tirgus pieprasījuma pieaugumu. Bachelor’s work „The Necessity Of The Quality Management System For Promotion Of Enterprise Competitiveness” is worked out to research the necessity of the quality management system regarding to the promotion of enterprise competitiveness. The task of this bachelor’s work was to prove how the quality management system has been introduced in Latvia’s enterprises. The main task of the work is to achieve a theoretical introduction about the necessity of the quality management system, to analyse and to estimate necessity of quality management system for the development of enterprise competitiveness, also to prove the efficiency of the quality management system ISO 9001:2000 and HACCP DS 3027E:2002. The conclusions and proposals in the bachelor’s work are based on the performed analysis. The introduction of the quality management systems in Latvian enterprises are in the beginning phase only but the enterprises recognize the necessity of it. The directors of enterprises are paying more attention in producing of qualitative products and in offering qualitative services. The introduction of a quality management system promotes the arrangement of inner ambiance and the increase of market demand.