• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Raugu šūnu citoplazmatiskās membrānas maltozes transportsistēmu raksturojums dehidratācijas ietekmē

Thumbnail
View/Open
301-24612-Dauss_Edgars_ed10032.pdf (934.9Kb)
Author
Dauss, Edgars
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Borovikova, Diāna
Date
2013
Metadata
Show full item record
Abstract
Šī darba pētījuma mērķis bija izpētīt raugu šūnu citoplazmatiskās membrānas maltozes transportsistēmu funkcionalās izmaiņas dehidratācijas un sekojošās rehidratācijas ietekmē divos raugu celmos Saccharomyces cerevisiae 14 un Saccharomyces cerevisiae L-73. Ir zināms, ka maltoze raugu šūnās tiek transportēta ar specifisko proteīnu palīdzību un transportieru ekspresija un darbība ir saistīta ar maltozes klātbūtni apkārtējā vidē. Izvirzītā mērķa sasniegšanai izmantoja divas metodes: maltozes transportsistēmu izmaiņas novērtēja pēc maltozei līdzīga substrāta p-nitrofenil-α-D-glikopiranozīda (pNPαG) transporta un pēc maltozes patēriņa ar 3,5-Dinitrosalicilskābes palīdzību.
 
The aim of this research was to study the functional changes of maltose transportsystems in the influence of dehydration and following rehydration in two yeast strains Saccharomyces cerevisiae 14 and Saccharomyces cerevisiae L-73. The maltose transporters were chosen for investigation because their expression and functioning in yeasts depend on maltose presence in the medium.To achieve the goal of this work two methods were used: to study the transport of p-nitrophenyl-α-D-glucopyranoside (pNPαG) as analogous substrate to maltose and to study the consumption of maltose measured by 3,5-Dinitrosalicylic acid.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/14870
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses [1229]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV