Show simple item record

dc.contributor.advisorGrauda, Daceen_US
dc.contributor.authorMiļevska, Janaen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-03-24T06:30:39Z
dc.date.available2015-03-24T06:30:39Z
dc.date.issued2009en_US
dc.identifier.other27129en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/15562
dc.description.abstractLini ir plaši lietoti saimniecībā gan kā garšķiedras avots, gan arī to sēklas izmantotas pārtikā un eļļas ieguvei, un farmakoloģijā. Linsēklas, to bioloģiski aktīvām vielām bagātā satura dēļ, var izmantot funkcionālai pārtikai. Darba mērķis ir veikt faktoru, kas nosaka Latvijas linu šķirņu piemērotību funkcionālai pārtikai, analīzi un noteikt funkcionālai pārtikai piemērotākās Latvijas linu šķirnes. Liniem jābūt ne tikai ar labu sēklu ražu, bet arī izturīgiem pret linu slimībām, kas bojā sēklas, samazina ražas kvalitāti un padara to funkcionālās pārtikas ražošanai nederīgu. Pētījumu rezultātā ir atlasītas divas Latvijas linu līnijas, kas ir piemērotākās funkcionālas pārtikas ražošanai: Riga Freis, Blue di Riga. Izmantojot molekulārās metodes identificētas 8 Latvijas izcelsmes linu līnijas ar L gēna L9 alēli, kas nosaka izturību pret linu rūsu.en_US
dc.description.abstractHistorically flax is used in industry as source for fiber; linseed is used in food and for oil production, also in pharmacology. Linseeds are a source of biologically active substances and can be used as functional food. The aim of work is to analyse factors, which determine suitability of Latvian flax varieties to serve as functional food, and to identify the most suitable varieties to serve as functional food. As a result of studies there were selected two Latvian flax varieties with good seed yield, which is the most suitable to serve as functional food: Riga Freis, Blue di Riga. The importance of flax resistance to fungal pathogens and other flax diseases was noted. Using molecular methods L gene L9 allele, which determine flax resistance to rust, was found in 8 flax breeding lines of Latvian origin.en_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFarmācijaen_US
dc.titleFaktoru, kas nosaka Latvijas linu sēklu piemērotību funkcionālai pārtikai, analīzeen_US
dc.title.alternativeAnalysis of factors which determine suitability of flax seeds grown in Latvia to serve as functional fooden_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record