• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ziemas kviešu (Triticum Aestivum L.) bioloģiski aktīvās vielas

Thumbnail
View/Open
308-29136-Musina_Linda_lm10079.pdf (1.346Mb)
Author
Mūsiņa, Linda
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Grauda, Dace
Date
2013
Metadata
Show full item record
Abstract
Mūsdienās arvien vairāk cilvēki izvēlas lietot dabīgos ārstniecības līdzekļus, tādēļ palielinās interese par augos esošajām aktīvajām vielām un to iedarbību uz organismu. Kvieši pieder pie visplašāk audzētajām labībām. Tie satur gandrīz visas cilvēkam nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus. Graudi un kviešu dīgstu eļļa ir dabiskais antioksidantu avots. Šī darba mērķis bija apkopot datus par kviešos esošajām bioloģiski aktīvajām vielām, izpētīt uztura bagātinātājus, kas satur kādu no kviešu sastāvdaļām, veikt ziemas kviešu dubultoto haploīdu populācijas molekulāri ģenētisko analīzi. Pēc molekulārajām analīzēm ieguva rezultātus, kuri parādīja, ka pastāv ģenētiskās atšķirības starp augiem-reģenerantiem. Izpētot Latvijas uztura bagātinātāju datu bāzi, konstatēti 68 uztura bagātinātāji, kas satur no kviešiem iegūtās sastāvdaļas.
 
Nowadays more and more people choose to use natural medicinal herbs, therefore increase interest about active substances in plants and their influence to organism. Wheat consist to the widelest grown corns and two thirds are used in the food. They contain almost all necessary mineral substances and vitamins that need a human. Corns and wheat’s sprout oil is a source of natural antioxidants. The purpose of this work was to gather facts about wheat’s biologically active substances, to explore dietary supplements, that contain some of ingredients of wheat, take a molecular analyse for winter wheat double haploid population. After molecular analyse results showed that there were genetic diferences between regenerated plants. Exploaring Latvian dietary supplements database were found 68 dietary supplements contain ingrediants from wheat.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/16581
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses [3552]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV