Minerālvielu cinka, mangāna un dzelzs saturs miežos un kviešos
Autor
Grantiņa, Veronika
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Muceniece, Ruta
Datum
2014Metadata
Zur LanganzeigeZusammenfassung
Darba mērķis bija noskaidrot ar atomabsorbcijas metodi konvencionālā un bioloģiskā veidā audzētu vasaras miežu un ziemas kviešu minerālvielu cinka, mangāna un dzelzs saturu 2012. un 2013. gada ražā, lai noskaidrot audzēšanas veida ietekmi uz šo minerālvielu daudzumu, un atlasītu genotipus, kurus ieteicams audzēt bioloģiskajā sistēmā. Vidējais dzelzs saturs vasaras miežu graudu sausnē ir par 15% lielāks konvencionālajā sistēmā nekā bioloģiskajā un izpaužas individuālu genotipu atšķirības. Lielāks cinka saturs ir konstatēts visiem bioloģiskajā sistēmā audzētajiem vasaras miežu genotipiem abos gados. Salīdzinoši vienāds vidējais cinka saturs konstatēts bioloģiskajā un konvencionālajā sistēmā audzētajiem ziemas kviešu genotipiem abos gados. Mangāna saturs visiem konvencionālajā sistēmā audzētajiem ziemas kviešu genotipiem ir lielāks nekā bioloģiskajā. Atradām genotipus, kas vairāk piemēroti bioloģiskai audzēšanai.
Atslēgas vārdi: vasaras mieži, ziemas kvieši, dzelzs, cinks, mangāns. Purpose of this work was to determine by atomic absorption method the influence of conventional and organic cultivation manner on zinc, manganese and iron content in spring barley and winter wheat genotypes in the harvest of 2012 and 2013 year to determine the impact of growing type, and to select genotypes that are recommended for organic system. The results show that average amount of iron in barley grain dry matter is 15% higher in conventional farming system but differ between individual genotypes grown in organic way. The larger quantity of zinc is found in all organically grown spring barley genotypes in both years. Relatively equal zinc average content was found in winter wheat genotypes grown in biological and conventional systems in the both years. Content of manganese is greater in conventional grown winter wheat genotypes than in biological system. We have found genotypes more suited to organic farming.
Keywords: spring barley, winter wheat, iron, zinc, manganese.