• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultāte / Faculty of Science and Technology
  • Bakalaura un maģistra darbi (EZTF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultāte / Faculty of Science and Technology
  • Bakalaura un maģistra darbi (EZTF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Mikro- un makroelementu saturs Latvijas biezpienā

Thumbnail
View/Open
305-37661-Zilgalve_Lauma_DatK030001.pdf (3.684Mb)
Author
Zilgalve, Lauma
Co-author
Latvijas Universitāte. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte
Advisor
Kļaviņš, Māris
Date
2010
Metadata
Show full item record
Abstract
Darbā pētīts mikro- un makroelementu saturs Latvijas biezpienā, nosakot 14 elementu koncentrācijas 27 biezpiena paraugos, kas ievākti zemnieku saimniecībās un tirdzniecības vietās. Elementu koncentrāciju noteikšanā izmantota atomu absorbcijas spektrometrija (AAS), bet standartmetožu rezultātu salīdzināšanai izmantota arī pilnīgas atstarošanās rentgenfluorescences spektrometrija (TXRF) un induktīvi saistītās plazmas masas spektrometrija (ICP-MS). Visu trīs standartmetožu precizitāte pārbaudīta, izmantojot references paraugu ar sertificētām elementu koncentrācijām. Ticami mērījumu rezultāti iegūti par 11 elementiem - Ca, K, Mg, Na, Fe, Zn, Mn, Cu, Cr, Ni, Pb. Novērtējot biezpiena saturu ietekmējošos faktorus, secināts, ka vislielākā ietekme uz mikro- un makroelementu koncentrācijām Latvijas biezpienā ir sezonāla rakstura procesiem - izmaiņām barības saturā, izmaiņām lopu vielmaiņā un elementu biopieejamībai.
 
The research subject of the bachelor’s project is the content of micro and macro elements in Latvian cottage cheese. There were taken 27 cottage cheese samples from several farms and distribution places and there was determined concentration of 14 elements in these samples. The results concerning 11 elements were acknowledged to be acceptable. Concentrations of elements were determined using atom absorption spectrometry (AAS). To compare the results of standard methods, two more methods were applied: total reflection X-ray fluorescence spectrometry (TXRF) and inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). The results of all three methods were tested using reference material of skim milk powder with certified values of element concentrations. Evaluating factors that influence the content of trace and major elements in cottage cheese, findings testify that the most influential factors are seasonal processes – differences of feed content and animal metabolism, as well as bioavailability of elements.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/17947
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (EZTF) / Bachelor's and Master's theses [5688]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV