Iedzīvotāju informētība par Omega – 3 nepiesātinātajām taukskābēm
Author
Jevsejeva, Anna
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Svirskis, Šimons
Date
2011Metadata
Show full item recordAbstract
Darbs ir veltīts iedzīvotāju informētības par Omega-3 nepiesātinātām taukskābēm līmeņa izzināšanai. Apskatīta ir taukskābju klasifikācija, metabolisma ceļi, izmantošanas iespējas aterosklerozes un infarkta ārstēšanā. Apkopota un analizēta informācija par iedzīvotāju informētību par veselīga uztura un veselīga dzīvesveida principiem, kā arī informētību par Omega-3 nepiesātināto taukskābju preparātu pielietojumu un īpašībām. Pētījums tika veikts Rīgā, Valmierā un Matīšos laika periodā no 2011. gada 1. marta līdz 1. aprīlim.
Pētījumā tika noskaidrots, ka iedzīvotāji ir pietiekami informēti par veselīgu dzīves veidu un uzturu, bet uzturā nelieto veselīgu un sabalansētu pārtiku. Sievietes ir labāk informētas par Omega-3 nepiesātinātām taukskābēm, veselīgu dzīves veidu un uzturu. Informāciju par Omega-3 nepiesātinātajām taukskābēm iedzīvotāji ir ieguvuši ar masu mediju starpniecību vai to ieteikusi veselības aprūpes darbinieki. Iedzīvotāji ir informēti par Omega-3 nepiesātināto taukskābju preparātu pozitīvo iedarbību. Vairums uzskata, ka tiem trūkst informācijas par veselīgu dzīves veidu un uzturu, kā arī par Omega-3 nepiesātinātām taukskābēm. Iedzīvotāji vēlas iegūt papildinformāciju par veselīgu dzīves veidu, īpaši lauku iedzīvotāji un sievietes. Iedzīvotāju informēšanai par veselīgu dzīvesveidu, uzturu un Omega-3 nepiesātinātām taukskābēm kā piemērotākais informatīvais līdzeklis ir televīzija, internets un tikai tad tiešais kontakts ar veselības darbiniekiem.
Pētījums izstrādāts Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Farmācijas maģistra studiju programmā.
Atslēgvārdi: Omega-3 esenciālas polinepiesātinātas taukskābes, eikozapentaēnskābe, dokozaheksaēnskābe, prostaglandīni, ateroskleroze, miokarda infarkts, veselīgs dzīves veids. This work is about the awareness of inhabitants about Omega-3 unsaturated fatty acids. Classification of fat acids, ways of metabolism, the possibility of application in treatment of atherosclerosis and heart attack were considered. The information about the awareness of inhabitants about healthy food and principles of a healthy way of life and the awareness of application and characteristics of preparations containing Omega-3 unsaturated fatty acids was generalized and analyzed. The research was carried out in Riga, Valmiera and Matishi during the period of time from March 1st till April 1st 2011.
In the course of the research it was found out that the inhabitants are informed enough about a healthy lifestyle and food, but they don't use the balanced food in their diets. Women are better informed about Omega-3 unsaturated fatty acids, a healthy way of life and healthy food. The inhabitants have learned the information about Omega-3 unsaturated fatty acids from mass media or from health workers. The inhabitants are informed about the positive effect of the preparations containing Omega-3 unsaturated fatty acids. The majority of inhabitants consider that they don't have enough information about a healthy way of life and food, and also about Omega-3 unsaturated fatty acids. Inhabitants, especially those in villages and women, wish to receive the additional information about healthy way of life and food. The most acceptable news media for inhabitants about a healthy way of life and food and Omega-3 unsaturated fat acids is television, the Internet and only then the direct contact to the medical worker.
The study was carried out at Faculty of Medicine of University of Latvia in the framework of Pharmacy Master’s program.
Keywords: Omega-3 fatty acids, eicosapentaenoic acid, docosahexaenoic acid, prostaglandin, atherosclerosis, heart attack, healthy lifestyle.