Show simple item record

dc.contributor.advisorAnčupāne, Ināra Marijaen_US
dc.contributor.authorSmirnova, Aleksandraen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-03-24T07:38:40Z
dc.date.available2015-03-24T07:38:40Z
dc.date.issued2013en_US
dc.identifier.other23336en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/20380
dc.description.abstractAtopiskais dermatīts ir viena no biežākām pārtikas alerģijas izpausmēm pirmskolas vecuma bērniem. Pārtikas alerģija ietekmē apmēram 6 % pirmskolas bērnu. Pārtikas izraisītas alerģiskas reakcijas ir atbildīgas par dažādiem simptomiem, kas galvenokārt ir saistīti ar ādas, kuņģa-zarnu un elpceļu simptomiem. Apmēram 40 % bērnu ar vidēji smagu un smagu atopisko dermatītu ir kāda pārtikas alerģija.en_US
dc.description.abstractAtopic dermatitis is one of the most common manifistation of food allergy in children in preschool age. Food allergy affects about 6% of children in preschool age. Simptoms caused by food allergy more ofter are connected with skin, gastrointestinal system and respiratory system. About 40% of children with atopic dermatitis have food allergy. The aim of the current study is to estimate the prevalence of allergens in children with atopic dermatitis and to evaluate risk factors like atopic diseases in family history. In this retrospective study, I used data from patient’s parents. 71 patient’s parent filled questionnaire about atopic dermatitis and food allergy, simptoms and risk factors.en_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMedicīnaen_US
dc.titleAtopiskais dermatīts un pārtikas alerģijaen_US
dc.title.alternativeAtopic dermatitis and food allergyen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record