Show simple item record

dc.contributor.advisorGrauda, Daceen_US
dc.contributor.authorVasariete, Annaen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-03-24T07:38:44Z
dc.date.available2015-03-24T07:38:44Z
dc.date.issued2008en_US
dc.identifier.other31461en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/20404
dc.description.abstractGlikoalkaloīdi (GA) ir slāpekli saturoši steroidālie glikozīdi. Kartupeļos visizplatītākie GA ir α – solanīns un α – hakonīns. Šie GA ir indīgas un toksiskas vielas, kas ir kaitīgas cilvēku un dzīvnieku veselībai. GA inhibē acetilholīnesterāzi un sagrauj gremošanas sistēmas šūnu membrānas. Latvijā audzētām kartupeļu šķirnēm GA koncentrācija līdz šim vēl nebija noteikta. Tādēļ šī darba mērķis bija analizēt GA koncentrāciju Latvijas kartupeļu šķirnēs un izpētīt gaismas un mazgāšanas ietekmi uz GA veidošanos kartupeļos. GA izdalīšana tika veikta 14 Latvijas kartupeļu šķirnēm, izmantojot Kvantitatīvās kalorimetriskās noteikšanas metodi. Noteikts, ka GA daudzums ir atkarīgs no kartupeļu šķirnes: kartupeļu šķirnes ar vislielāko GA koncentrāciju ir ‘Sigunda’, ‘Madara’, ‘Izstāde’ un ‘Monta’, bet ar vismazāko – ‘Magdalena’, ‘Leta’, ‘Lenora’, ‘Jubileja’, ‘Lauma’ un ‘Priekuļu visagrie’. Gaismas ietekmē GA koncentrācija kartupeļos strauji pieaug, kartupeļu bumbuļu mazgāšana vēl vairāk palielina GA koncentrāciju, tomēr GA koncentrāciju palielināšana saistīta ar šķirni. Atslēgas vārdi: kartupeļi, glikoalkaloīdi, α – solanīns.en_US
dc.description.abstractGlycoalkaloids (GA) are steroidal glycozoides containing nitrogen. The most widespread GAs are α – solanine and α – chaconine. These GAs are venomous and toxic substances, hazardous for human and animal health. GA inhibits acetylcholinesterase and destroys cell membranes of digesting system. Up to date potato breeds cultivated in Latvia had no concentration established. Therefore the goal of this paper was to analyze GA concentration in potato varieties cultivated in Latvia and to study light and washing influence on development of glycoalkaloids in potatoes. Extraction of GA was performed to 14 Latvia potato varieties by using Method of Quantitative colorimetric determination. It has been defined that quantity of GA depends on the potato variety: varieties containing the most GA concentration are ‘Sigunda’, ‘Madara’, ‘Izstāde’ and ‘Monta’, but the lowest concentration have ‘Magdalena’, ‘Leta’, ‘Lenora’, ‘Jubileja’, ‘Lauma’ and ‘Priekuļu visagrie’. Under influence of light the concentration of GA dramatically increases; washing of potato tubers increases the GA concentration even more, however the GA concentration increasing depends from variety. Key words: potatoes, glycoalcaloids, α – solanine.en_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFarmācijaen_US
dc.titleGlikoalkaloīdu koncentrācijas noteikšana Latvijas kartupeļu šķirnēsen_US
dc.title.alternativeGlycoalkaloids concentration in Latvian potatoesen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record