Show simple item record

dc.contributor.advisorMozers, Miervaldisen_US
dc.contributor.authorKlints, Aliseen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Sociālo zinātņu fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-03-24T07:39:20Z
dc.date.available2015-03-24T07:39:20Z
dc.date.issued2008en_US
dc.identifier.other25673en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/20609
dc.description.abstract2007. gadā Latvijā bija vērojams vispārējs cenu kāpums, kļuva dārgāka elektrība, gāze, transports un citas ražošanas izmaksas. Patēriņa cenas inflācijas rezultātā pieauga līdz 16,8%, bet darba algas netika paaugstinātas. Graudaugu izstrādājumu cenas pieauga līdz 6,3%, kā rezultātā maizes ražotāji sāka paaugstināt maizes produktu cenas, arī šī gada sākumā bija vērojams cenu kāpums. Augsto cenu dēļ pērn bankrotēja piecas maiznīcas, kamēr lielās maiznīcas kontrolē aptuveni 52% no maizes tirgus. Par galvenajiem konkurentiem lielie ražotāji nosauc Rimi lielveikalu svaigi cepto maizi, jo tā ir lētāka un to cep uz vietas, tas samazina ražošanas izmaksas: loģistikas izdevumus un mārketinga budžetu. Tas veido neproporcionālu maizes tirgu, tāpat kā veikalu tīkli, kas nosaka pārtikas uzcenojumu ražotāju produktiem. Darba mērķis ir noskaidrot kā inflācijas ietekmē tiek mainīts maizes produktu mārketings, lai uzņēmuma zīmols un produkts paliktu lojāls pircēja prātā, neskatoties uz cenu kāpumu. Autore izvirza hipotēzi: Mainoties tirgus konjunktūrai maizes produktu segmentā, samazinās mārketinga intensitāte zīmola lojalitātes nostiprināšanai. Bakalaura darba teorētiskajā daļā tiek aprakstītas zīmolvedības un mārketinga teorijas, kurās norādīts kā veicināt produkta noietu, lai saglabātu zīmola lojalitāti. Bakalaura darba pētnieciskajā daļā autore raksturo divu lielāko Latvijas maizes ražotāju: Hanzas un Fazer maiznīcu zīmolvedību. Lai pārbaudītu bakalaura darbā izvirzīto hipotēzi ar kvalitatīvo pētījuma metodi tiek intervēti pieci maiznīcu mārketinga eksperti, kuri apstiprina izvirzīto hipotēzi, pamatojot to ar reklāmas intensitātes samazināšanos viņu uzņēmumos. Veicot kvantitatīvā pētījuma metodi ar kontentanalīzes palīdzību tiek salīdzinātas 2007. un 2008. gada pirmo ceturkšņu publikācijas un reklāma, autore secina, ka maiznīcas šogad vairāk sāka izmantot PR, sponsorēšanu un veicināšanu, bet mazāk tradicionālo reklāmu medijos. Hanzas, Fazer maiznīca un Lāči maizes ceptuve vidēji par 30% palielināja cenu atlaižu skaitu veikalos, bet degustācijas par 10%. Preses publikācijās pieauga cenu tematika un mazāk parādījās veicinošu rakstu, kur minēts maiznīcas zīmols. Savukārt reklāma samazinājās gandrīz par 80%. Apkopojot iegūtos rezultātus var secināt, ka maizes produktu mārketinga komunikācijas tendences Latvijā ir veicināšana, PR un sponsorēšana, kuru mērķis ir izglītot un veicināt patērētāja lojalitāti zīmolam.en_US
dc.description.abstractSUMMARY Year 2007 in Latvia can be described as an overall price scale up, for electricity, gas, transport and other manufacturing expenses got high-priced and kept growing. Because of inflationary consumption prices raised up to 16,8% but working wages were not elevated. Cropper prices raised up to 6,3% in the result bread producers started to boost up bread product prices. As a result of the high prices last year bankrupt five bakeries, while big bakeries controling about 52% of bread product market. As the great competitor big bakeries name Rimi supermarket fresh baked bread, because of its low price and oppportunity to bake it on the spot in market, that cuts down logistic costs and marketing budget. That structure disproportionate market in bread product segment, same as chain stores who fix prices for the manufacturers products. The aim of the Bachelor paper is to find out how changes bread product marketing in affect of influence and how to stay loyal in consumer mind during the period of high prices. Author pose hypothesis: At the time market conjuncture changes in bread products segment, marketing intensity for brand loyality fixing decreases. In theoretical part of the paper author describes brand management and marketing theories which gives guidance how to keep brands loyality. In research part of the paper are characterized two greatest Latvian bread manufacturer Hanzas and Fazer bakeries brand management. To verify bachelor paper hypothesis with qualitative research method was taken interview from five marketing specialists from bakeries, who approved hypothesis basing on advertising intensity decrease in their companies this year. Managing quantitative analysis was compared year 2007. and 2008. 1st quarter publications and advertising, author conclude that bakeries this year used more PR, sponsorship and promotion but less traditional mass media advertising. Hanzas, Fazer bakeries and Lāči bread bakery increase price discount shares about 30% more on average, while taster shares about 10% more. In press publications increased more price subjects and less contributing writing about brand. For its part advertising decreased about 80% less. Summarized acquired results show that bread product marketing communication tendences in Latvia are promotion, PR and sponsorship which tend people to get educated and to promote loyality to bread products.en_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKomunikācijas zinātneen_US
dc.titleMaizes produktu mārketinga komunikācija Latvijā. 2007. un 2008. gada pirmo ceturkšņu salīdzinājumsen_US
dc.title.alternativeMarketing communication for bread products. 1st quarter comparison between year 2007 and 2008en_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record