Show simple item record

dc.contributor.advisorMuceniece, Rutaen_US
dc.contributor.authorKnipele, Elīnaen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-03-24T08:03:41Z
dc.date.available2015-03-24T08:03:41Z
dc.date.issued2013en_US
dc.identifier.other33707en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/22401
dc.description.abstractGlikoalkaloīdu un hlorofila sintēze kartupeļos ir atkarīga no gaismas iedarbības. Šie procesi notiek vienlaicīgi, bet neatkarīgi viens no otra. Darbā ir salīdzināts glikoalkaloīdu un hlorofila saturs kartupeļos, kuri noteiktu laika periodu turēti gaismā. Pētījumam izmantotas Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta laukos audzētās kartupeļu šķirnes Imanta, Prelma, Brasla un Madara. Augstākais glikoalkaloīdu līmenis mizotos un nemizotos kartupeļos, kā arī kartupeļu mizā tika novērots šķirnē Madara. Zemākais mizotos un nemizotos kartupeļos - šķirnē Imanta. Kartupeļu mizās glikoalkaloīdu līmenis un hlorofila koncentrācija pieauga atbilstoši apgaismojuma grafikam. Hlorofila saturs visās šķirnēs bija līdzīgs, bet glikoalkaloīdu līmenis dažādos genotipos bija atšķirīgs. Atslēgas vārdi: glikoalkaloīdi, hlorofils, kartupeļi, α-solanīns, α-hakonīns, šķidruma hromatogrāfija – masspektrometrija, spektrofotometrija.en_US
dc.description.abstractSynthesis of glycoalkaloids and chlorophyll in potatoes depends on exposure to light. These processes take place simultaneously, but independently of one another. This work compares the content of glycoalkaloids and chlorophyll in potatoes, which were kept for certain time in the light. We used potato varieties Imanta, Prelma, Brasla and Madara from field crops of State Priekuli Plant breeding institute. The highest level of glycoalkaloids in peeled and unpeeled potato as well as in potato peel was observed in the variety Madara. The lowest level of glycoalkaloids in peeled and unpeeled potato was observed in the variety Imanta. In potato peel the level of glycoalkaloids and chlorophyll increased according to the lightning schedule. The content of chlorophyll in all varieties was similar, but the level of glycoalkaloids depended on potato genotype. Key words: glycoalkaloids, chlorophyll, potatoes, α-solanine, α-chaconine, liquid chromatography – mass spectrometry, spectrophotometry.en_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFarmācijaen_US
dc.titleGlikoalkaloīdu un hlorofila satura noteikšana kartupeļos gaismas ietekmēen_US
dc.title.alternativeDetermination of content of glycoalkaloids and chlorophyll in potatoes due to exposure to lighten_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record