• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Celiakija – cēloņi un terapija, un putekšņmaciņu kultūru optimizācija Latvijas kviešu selekcijas intensifikācijai

Thumbnail
View/Open
308-8706-Lepse_Nikola_nl05006.pdf (835.4Kb)
Author
Lepse, Nikola
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Grauda, Dace
Date
2008
Metadata
Show full item record
Abstract
Kopējā cilvēku populācijā ar celiakiju slimo 1% pasaules iedzīvotāju. Celiakijas slimnieki uzturā nedrīkst lietot glutēnu saturošus produktus, t.s. kviešus. Aktuāli ir pētījumi par celiakijas rašanās cēloņiem un celiakijas slimniekiem piemērotu kviešu izveidi. Pasaulē tiek īstenotas kviešu uzlabošanas programmas, tāpēc īpaša uzmanība tiek pievērsta speltas kviešiem. Par lielāko speltas kviešu vērtību tiek uzskatīta to spēja kodēt ļoti specifiskas pazīmes, kas nosaka, ka speltas kvieši ir mazāk toksiski celiakijas slimniekiem. Šī darba mērķis ir pilnveidot in vitro metodes, kas paredzētas Latvijas klimatiskiem apstākļiem piemērotu kviešu selekcijas intensifikācijai, kā arī darbā tika pētīti celiakijas cēloņi un terapija, un specializētās bezglutēna pārtikas pieejamība Latvijā. Tika konstatēts, ka putekšņmaciņu kultūras metode veiksmīgi var tikt izmantota paātrinātai selekcijas materiāla iegūšanai no Latvijas kviešu šķirnēm. Atslēgvārdi: celiakija, speltas kvieši, dubultotie haploīdi.
 
Celiac disease is common in 1% of the general population. Celiac disease patients cannot use gluten containing products, including wheat. Current researches are realized to study the causes of celiac disease and to develop a wheat variety suitable for celiacs consumption. Wheat improvement programmes are implemented, the interest about spelt wheat has renewed as a result of research. Spelt wheat is valuable because of its ability to encode specific characteristics, which determine spelt wheat reduced toxicity in celiac disease. The main goal of this study was to improve in vitro methods to intensify breeding of wheat, which is suitable for cultivating in Latvia. In this paper the causes and the therapy of celiac disease were studied, and the availability of specialized gluten-free food in Latvia was researched. It was established that the anther culture method can be successfully used to obtain doubled haploids from Latvian wheat varieties. Keywords: celiac disease, spelt wheat, doubled haploids.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/22487
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses [3552]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV