Izmaksu uzskaite un pašizmaksas kalkulācija piena pārstrādes uzņēmumā
Author
Pētersone, Agnese
Co-author
Latvijas Universitāte. Ekonomikas un vadības fakultāte
Advisor
Kaire, Laimdota
Date
2012Metadata
Show full item recordAbstract
Lai varētu noteikt atbilstošu pārdošanas cenu jaunam produktam, ir svarīgi zināt, cik lieli līdzekļi ir jāpatērē tā saražošanai. Svarīgi ir šīs izmaksas atbilstoši sadalīt, lai iegūtā informācija būtu patiesa. Viens no svarīgākajiem faktoriem pie šī uzdevuma veikšanas ir atbilstošas pašizmaksas izstrādāšana.
Maģistra darba tēma ir „Izmaksu uzskaite un pašizmaksas kalkulācija piena pārstrādes uzņēmumā”, kas izstrādāts uz uzņēmuma A/S „Rankas piens” informatīvās bāzes.
Darba mērķis ir konstatēt, kura no izmaksu uzskaites sistēmām ir visvairāk piemērota pielietošanai A/S „Rankas piens”, atrast šo sistēmu pozitīvās un negatīvās iezīmes, kā arī noteikt, kāda veida izmaksas attiecināmas uz ražošanas pašizmaksu.
Maģistra darba izstrādāšanai izmantoti uzņēmuma dati, kā arī dažāda veida pētnieciskā literatūra.
Darba apjoms ir 62 lapas, tajā skaitā 30 tabulas un 9 attēli.Maģistra darbs sastāv no divām daļām-teorētiskās daļas un analīzes daļas.
Informatīvajā daļā iekļauti dati par uzņēmuma vēsturi, ražoto produkciju, konkurentiem un analizēti uzņēmuma finanšu rādītāji.
Teorētiskajā daļā apskatītas uzņēmējdarbības izmaksas, dots to raksturojums, bet analīzes daļā aplūkotas pašizmaksu uzskaites sistēmas, to pielietojums un uz A/S „Rankas piens” bāzes izstrādāta jauna produkta pašizmaksas kalkulācija. Pašizmaksas kalkulāciju uzskaites sistēmas novērtētas un doti ieteikumi, kura no apskatītajām vislabāk atbilst A/S „Rankas piens” specifikai. Darba nobeigumā apkopoti radušies secinājumi un priekšlikumi.
Atslēgas vārdi: Pašizmaksa, kalkulācija, izmaksas, produkcija In order to determine an appropriate selling price for a new product, it is important to know how much resources are consumed its produce. It is inportant to allocate these costs according to the information obtained would be true. One of the most important favtors to this task is the development of an appropriate cost.
The name of master’s is” Cost accounting and cost calculation for milk processing company”, which is developed on information base of company JSC Rankas piens.
The objective is to determine which of the cost accounting systems are most suitable for use JSC Rankas piens, to find these systems pros and cons, as well as determinē what kind of costs attributable to the cost of production.
Company’s data and various type of other information and literature is used to develope this master’s work.
Paper consists of 62pages, including 30 tables and 9figures. Master’s work consists of three parts:theinformation about company, the theory part and analytical part.
The information part contains data the company’s history, produced products, competitors and anylazes the comapany financial performance.
Theoretical part deals about bussiness cost, gives their characteristic, but the analysis part deals with cost accounting systems and their applications to JSC Rankas piens base developed new product cost estimates. Cost estimates for accounting systems evaluated and makes recomandations which of these systems ir the best for JSC Rankas piens specifics. In summary are conclusions and recomendations.
Key words:cost, calculation, costs, production