• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • Latviešu 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

C vitamīna satura noteikšana dažādos kartupeļu genotipos

Thumbnail
View/Open
308-41296-Bouhdiche_Hichem_hb11009.pdf (347.2Kb)
Author
Bouhdiche, Hichem
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Muceniece, Ruta
Date
2014
Metadata
Show full item record
Abstract
Pētījuma mērķis bija noskaidrot C vitamīna daudzuma izmaiņas 12 kartupeļu genotipos, audzējot tos bioloģiskajā un konvencionālajā veidā. Tika atrasts, ka, mērot ar augstefektīvo šķidruma hromatogrāfijas metodi ar UV detektoru, izmērītais C vitamīna saturs 12 kartupeļu genotipos 2013.gada ražā vidēji ir no 12 līdz 27 mg/100g kartupeļu masas. Šķirnēm Agria un Monta un klonam S 99017-58 bioloģiskajā sistēmā tika atrasts augstāks C vitamīna saturs nekā konvencionālajā, bet S 03201-51 un Sante – mazāks. Bioloģiskajā sistēmā Agria, Monta, Prelma, S 01085-35 un S 01085-21 genotipos C vitamīna saturs ir ticami lielāks par vidējo, bet Milva, Agrie Dzeltenie, Sante un S 03201-51 mazāks kā vidēji bioloģiski audzētai kopai. Konvencionālajos laukos audzētiem individuāliem genotipiem nav statistiski ticamu C vitamīna satura atšķirību no kopas vidējā. Secinājām, ka C vitamīna satura daudzums atkarīgs galvenokārt no konkrētās kartupeļu šķirnes. Neatšķiras vidējais C vitamīna saturs konvencionālajā un bioloģiskajā sistēmā audzētos genotipos.
 
Aim of the study was to determine the content of vitamin C in 12 potato genotypes by growing them in organic and conventional manner. Measured by the high performance liquid chromatography with UV detector, the vitamin C content of 12 potato genotypes in harvest of 2013th year was found to be in average 12 to 27 mg/100g potato. Varieties Agria and Monta and clone S 99017-58 in biological system produced higher vitamin C content than that in conventional, but S 03201-51 and Sante - less. In biological system vitamin C content of the Agria, Monta, Prelma, S01085-35 and 01085-21 S genotypes is reliably higher than average, but of the Milva, Agrie dzeltenie, Sante and S 03201-51 less than average. Conventionally grown individual genotypes did not show statistically significant difference in vitamin C content from the cluster average. We concluded that vitamin C content depends primarily on the certain potato varieties. We did not find differences in the average vitamin C content of the potato genotypes grown in organic and conventional systems.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/24435
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses [3552]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV