Normatīvā regulējuma problemātika augu izcelsmes vielu un vitamīnu izmantošanai pārtikā, uztura bagātinātāju un zāļu ražošanā
Author
Gurina, Olga
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Krīgere, Līga
Date
2014Metadata
Show full item recordAbstract
Vitamīni un augu izcelsmes vielas tiek izmantoti uztura bagātinātāju, pārtikas, zāļu ražošanā. Bakalaura darba mērķis ir konstatēt tiesiskās problēmas vitamīnu un augu izcelsmes vielu saturošu uztura bagātinātāju, pārtikas produktu, zāļu aprites tiesiskajā regulējumā Latvijā, ko rada iespējamās pretrunas, neatbilstība un nesaskaņotība starp normatīvajiem aktiem.
Veicot darbu tika risināti sekojoši uzdevumi: identificēti problēmjautājumi saistībā ar šo vielu aprites kārtību; analizēts problēmjautājumu tiesiskais regulējums; izvērtēti riski, kas rada normatīvo aktu pretrunas, neatbilstības; piedāvāti risinājumi konstatētajiem problēmjautājumiem.
Darba gaitā tika veikta Latvijas Republikas likumu, Eiropas Savienības direktīvu un citu tiesību aktu analīze un salīdzināšana, kā arī veikta to savstarpējās saskares un mijiedarbības analīze.
Atslēgvārdi: likumdošana, augu izcelsmes vielas, vitamīni, zāles, uztura bagātinātāji, pārtikas produkti, enerģijas dzērieni. Vitamins and substances of plant origin are used in the production of food supplements, food and medicine. The objective of the bachelor’s thesis is to establish any legal issues with the regulatory framework of food supplements, food products, circulation of medicine containing vitamins and substances of plant origin in Latvia, triggered by any possible contradictions, incompliance and lack of conformity between the normative enactments.
There were several tasks fulfilled during the course of development of the thesis: the problem issues concerning the procedure for circulation of these substances were established; the risks caused by contradictions, lack of conformity between the normative enactments were assessed; some solutions to deal with the established problem issues were recommended.
During the course of the thesis the analysis and comparison of the laws and regulations of the Republic of Latvia, European Union directives and other normative enactments were performed, including the mutual connection and interaction analysis.
Keywords: legislation, substances of plant origin, vitamins, medicine, food supplements, food products, energy drinks.