• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Latvijas tirgū pieejamo augļu un ogu sulu ķīmiskā sastāva izvērtēšana

Thumbnail
View/Open
301-12067-_Ega_.pdf (827.0Kb)
Author
Dembovska, Ega
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Jākobsone, Ida
Date
2009
Metadata
Show full item record
Abstract
KOPSAVILKUMS Latvijas tirgū pieejamo augļu un ogu sulu ķīmiskā sastāva izvērtēšana. E. Dembovska, zinātniskā vadītāja Dr.ķīm.,asoc.prof. I. Jākobsone, Maģistra darbs, 52 lappuses, 13 attēli, 14 tabulas, 36 literatūras avoti. Latviešu valodā. AUGĻI UN OGAS, SULAS, C VITAMĪNS, PEKTĪNS, FENOLA SAVIENOJUMI, ANTIRADIKĀLĀ AKTIVITĀTE, SPEKTROFOTOMETRIJA, HROMATOGRĀFIJA. Maģistra darbā izvērtēta literatūra par augļiem un ogām, to sulām, ķīmisko sastāvu un labumiem veselībai. Apkopotas un aprobētas metodes C vitamīna, pektīna un fenola savienojumu noteikšanai augļu un ogu sulās, kā arī antiradikālās aktivitātes noteikšanai sulās. Ar aprobētajām metodēm iegūti rezultāti par dažādu Latvijas tirgū pieejamo augļu un ogu sulu ķīmisko sastāvu, eksperimentāli noteikts C vitamīna, pektīna, fenola savienojumu saturs 13 augļu un ogu sulās, kā arī pārbaudīta sulu antiradikālā aktivitāte.
 
Assessment of chemical composition of the fruit and berry juices available in Latvia. Dembovska E., scientific supervisor Dr.chem., asoc.prof. Jakobsone I., Master paper, 51 pages, 13 figures, 14 tables, 36 literature sources, written in Latvian. FRUIT, BERRIES, JUICE, VITAMIN C, PECTIN, PHENOL COMPOUNDS, RADICAL SCAVENGING ACTIVITY, SPECTROFOTOMETRY, CHROMATOGRAPHY. In the master paper the author has evaluated the literature concerning fruit and berry and their juices, their composition and health benefits. The method of quantitative analysis of the content of vitamin C, pectin, phenol compounds, as well as the method of determining radical scavenging activity in fruit and berry juices have been aggregated and approbated. The results about amount of functional ingredients in fruit and berry juices from Latvian market were obtained with help of approbated methods.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/24922
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses [1229]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV