Show simple item record

dc.contributor.advisorSakne, Antraen_US
dc.contributor.authorPaņina, Līgaen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-03-24T08:58:57Z
dc.date.available2015-03-24T08:58:57Z
dc.date.issued2012en_US
dc.identifier.other20457en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/27870
dc.description.abstractPasaulē un arī Latvijā ļaundabīgās slimības ir būtiska problēma gan saslimstības, gan darbaspēju zuduma un mirstības ziņā. Taču ikvienam ir svarīgi apzināties, ka no daudzām vēža formām lielā mērā ir iespējams izvairīties. Pasaules Veselības organizācijas dati pierāda, ka var izvairīties apmēram no 40% dažādas lokalizācijas vēža saslimšanām, jo tām ir vieni un tie paši riska faktori. Kuņģa vēža attīstību galvenokārt saista ar dažādiem diētas faktoriem, hroniski iekaisumiem, infekciju, kā arī kaitīgiem ieradumiem. Māsas pamatuzdevumos ietilpst informācijas sniegšana indivīdam par slimības riska faktoriem, lai cilvēks varētu uzņemties atbildību par savu veselības uzturēšanu. Sniedzot pamatotu informāciju, māsa veicina indivīda aktīvu darbību un motivē izvairīties no medicīnā zināmajiem riska faktoriem savā ikdienā. Darba mērķis ir izvērtēt vai hroniskās saslimšanas un dzīvesveida faktori palielina risku saslimt ar kuņģa vēzi. Pētījuma mērķa sasniegšanai tika izvirzīti uzdevumi apkopot informāciju par riska faktoriem, kas tiek minēti saistībā ar kuņģa vēža veidošanos. Iegūt pieeju vienai no Latvijas lielākajām slimnīcas datu bāzēm un apkopot atbildes uz jautājumiem, kas attiecas uz dzīves stila faktoriem. Darbā tika izmantota kvantitatīva pētījuma metode un pētniecības instruments ir anketa ar daļēji slēgtiem jautājumiem. Pētījumā tika analizēti zinātniskajā literatūrā biežāk pieminētākie kuņģa vēža riska faktori, piemēram, smēķēšana, alkohola lietošana, uzturā pastiprināta sāls uzņemšana un ģimenes anamnēze. Izvirzītā hipotēze apstiprinās analizējot datus par smēķēšanu, alkohola lietošanu, pastiprinātu sāls un žāvētu gaļas produktu lietošanas gadījumā. Tā pat apstiprinājās pieņēmums, ka onkoloģisko pacientu grupā biežāk ir konstatētas ļaundabīgās saslimšanas pirmās pakāpes radiniekiem un ledusskapja aizsargājošās īpašības. Neapstiprinājās hipotēze vērtējos datus par zaļās tējas lietošanu. Hipotēze – pacienta hroniskās slimības un dzīves stila faktori ir proporcionāli apgriezti saslimšanai ar kuņģa vēzi – apstiprinās daļēji. Atslēgas vārdi: kuņģa vēzis, riska faktori, diēta, iedzimtība.en_US
dc.description.abstractMalignant diseases are a significant problem for both morbidity and mortality and incapacity in terms of work all over the world and in Latvia, as well. However, it is important for everybody to be aware of a possibility to avoid many forms of cancer. World Health Organization figures show that cancer of different localization can be avoided for about 40% because they have the same risk factors. Development of gastric cancer is mainly associated with various dietary factors, chronic inflammation, infections, and bad habits. Nurse's essential tasks include the provision of information to a person about risk factors in order for a man to take responsibility of their health maintenance. Giving basic information, a nurse promotes a person’s active participation and motivation to avoid the known medical risk factors in their daily lives. The aim of the Paper is to assess whether chronic diseases and lifestyle factors increase the risk of developing stomach cancer. To achieve the aim of the research the quantitative research method was used – questionnaire. The most frequent gastric cancer risk factors such as smoking, alcohol consumption, increased salt intake and family anamnesis were studied in the research work. The hypothesis was affirmed by the analysis of data on smoking, alcohol consumption, excessive salt intake and in cases of using dried meat products. It even has confirmed the assumption that in a group of oncology patients oncological diseases are more frequently found among first – degree relatives and the refrigerator with protective properties. The hypothesis was not confirmed studying data on usage of green tea. The hypothesis – the patient's chronic diseases and lifestyle factors are proportional to the reciprocal of falling ill with gastric cancer – was approved partly. Key words: gastric cancer, risk factors, diet, heredity.en_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMedicīnaen_US
dc.titleCilvēka hronisko saslimšanu un dzīves stila faktoru saistība ar onkoloģiskām saslimšanām gastroenteroloģijāen_US
dc.title.alternativeHuman chronic diseases and lifestyle factors associated with oncological diseases in gastroenterologyen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record