Fenilketonūrijas pacientu uztura paradumi un uztura sastāvs
Autor
Stankeviča, Līga
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Brīvmane, Ilona
Datum
2015Metadata
Zur LanganzeigeZusammenfassung
Fenilketonūrijas pacientu uztura paradumi un uztura sastāvs. Stankeviča L., zinātniskā vadītāja dr. Brīvmane I., zinātniskā konsultante dr. med., asoc. prof. Lugovska R. Maģistra darbs, 61 lappuse, 7 attēli, 3 tabulas, 77 literatūras avoti, 8 pielikumi. Latviešu valodā.
Tika veikts kvantitatīvs šķērsgriezuma pētījums ar aprakstošu analīzi. Darbā veikta fenilketonūrijas pacientu uztura paradumu un uztura sastāva novērtēšana pēc trīs dienu uztura dienasgrāmatas ievākšanas. Iegūtie dati par trīs dienās uzņemto uzturu tika apstrādāti ar uzturvielu analīzes programmu NutriSurvey 2007. Pētījumā piedalījās fenilketonūrijas pacienti, kuri ir Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Medicīniskās ģenētikas klīnikas uzskaitē un kuri ieradās uz plānveida vizīti pie ārsta-ģenētiķa, kā arī fenilketonūrijas pacienti, kuri ir Latvijas Fenilketonūrijas Fonda biedri. Visi pētījuma dalībnieki ievēroja samazināta fenilalanīna satura diētu. Grafiskā un statistiskā analīze tika veikta, izmantojot Microsoft Excel datorprogrammu. Dietary Patterns and Composition of Phenylketonuria Patients. Stankeviča L., supervisor Dr. Brīvmane I., scientific adviser Dr. Med., AP Lugovska R. Master’s thesis, 61 pages, 7 figures, 3 tables, 77 literature references, 8 appendices. In Latvian.
A quantitative longitudinal study with descriptive analysis was performed. After gathering nutritional diary data across three days from phenylketonuria patients, their dietary patterns and composition of nutrition was analysed and evaluated. The gathered data about nutrition in the three day period was analysed with NutriSurvey 2007. Participants of this study were phenylketonuria patients who are under surveillance in Children’s clinical university hospital of Riga and who attended a geneticist as well as phenylketonuria patients who are members of Foundation of Phenylketonuria of Latvia. All participants followed a low-phenylalanine diet. Graphical and statistical data analysis were performed with Microsoft Excel.