Show simple item record

dc.contributor.advisorNikolajeva, Vizmaen_US
dc.contributor.authorFogele, Baibaen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-07-08T01:06:29Z
dc.date.available2015-07-08T01:06:29Z
dc.date.issued2015en_US
dc.identifier.other49344en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/30255
dc.description.abstractPētīts garšvielu un garšaugu mikrobioloģiskais piesārņojums 20 dažādās garšvielās un garšaugos, kuri veidoja 60 paraugus. Paraugi iegūti no lielveikala ķēdes, tirgus. Tika noteikta Bacillus cereus, Clostridium perfringens, pelējumsēņu koncentrācija, Escherichia coli klātbūtne, B. cereus vemšanas toksīnu un diarejas toksīnus kodējošie gēni, kā arī hblC toksīnu producējošie B. cereus celmi. Veikta pelējumsēņu ģinšu identifikācija. Pētīta ūdens aktivitāte. Mērķis bija noteikt no dažādām tirdzniecības vietām iegūto garšvielu un garšaugu mikrobioloģisko piesārņojumu. Konstatēts, ka mikrobioloģiski vispiesārņotākie ir melnie pipari ar vislielāko B. cereus, C. perfringens koncentrāciju un ķimenes ar vislielāko pelējumsēņu koncentrāciju. Visizplatītākās pelējumsēnes - Aspergillus un Penicillium spp. Produktos no tirgus bija lielāka B. cereus un pelējumsēņu koncentrācija. Konstatēti četri gēni - 96% B. cereus celmu saturēja entFM, 94% nheA, 56% hblC, 42% cytK. 67% no B. cereus celmiem saturēja toksīnu hblC.en_US
dc.description.abstractMicrobiological contamination in spices and herbs was studied in 60 samples composed of 20 different spices and herbs. The samples were acquired from the market and a supermarket chain. The following were determined: Bacillus cereus, Clostridium perfringens mould concentration, the presence of Escherichia coli, B. cereus emetic toxin and diarrheal toxin coding genes, as well as, the hblC toxin-producing B. cereus strains. Identification of mould genera had been performed. Water activity was studied. The aim of the study was to determine the microbiological contamination in spice samples, collected from different points of sale. It was observed, that microbiologically the most polluted are black pepper, which showed the highest concentration of B. cereus, C. perfringens, as well as, caraway, that offered the most prominent mould concentration levels. The most common moulds - Aspergillus and Penicillium spp. Products acquired from the market presented higher levels of concentration of B. cereus and moulds. Four genes were found – 96% of B. cereus strains contained entFM, 94% nheA, 56% hblC, 42% cytK. 67% of B. cereus strains contained toxin hblC.en_US
dc.language.isoN/Aen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBioloģijaen_US
dc.subjectgaršvielasen_US
dc.subjectgaršaugien_US
dc.subjectB. cereusen_US
dc.subjectC. perfringensen_US
dc.subjectpelējumsēnesen_US
dc.titleGaršvielu un garšaugu mikrobioloģiskais piesārņojumsen_US
dc.title.alternativeMicrobiological contamination of spices and herbsen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record