Pārtikas alergēnu kvantitatīva izpēte atopiskā dermatīta pacientiem pieaugušo vecumā
Author
Mētra, Inga
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Kolontaja-Zaube, Inese
Date
2015Metadata
Show full item recordAbstract
Tēmas aktualitāte: AD ir hroniska recidivējošā ādas iekaisuma slimība, kas stipri ietekmē dzīves kvalitāti. Pēdējo gadu laikā gadījumu skaits turpina palielināties. AD pacientiem bieži ir arī pārtikas alerģijas, kas pasliktina pacienta stāvokli, jo provocē klīnisko simptomu rašanos.
Darba mērķis: Izpētīt kuri IgG4 paneļi visbiežāk sastopami pacientiem ar atopisko dermatītu.
Materiāli un metodes: Tika veiksts retrospektīvs pētījums, kura laikā tika izskatītas 57 laboratorisko analīžu atbilžu veidlapas. Tika ievērota datu konfidencialitāte. Pētījuma laikā tika atlasīti un izskatīti 57 gadīgumi vecumā no 18-50 gadiem. Pacientu vidējais vecums ir 28,5 gadi ar standartnovirzi 7,0 gadi. Tika pētīti IgG4 paneļi, kas parāda fizioloģisku imūnsistēmas reakciju pēc ekspozīcijas uz pārtikas sastāvdaļām. Darbs tika veikts Ineses Kolontajas-Zaubes ārsta praksē dermatoveneroloģijā, Brīvības ielā 181, Rīgā.
Rezultāti un secinājumi: biežāk sastopami sieviešu dzimuma pacienti, kuriem būs atopiskā dermatīta un pārtikas alerģiju izpausmes. 79% sievietes un 21% vīrieši. Sieviešu attiecība pret vīriešiem ir 1 : 0,27.
65% gadījumā pētāmo analīžu rezultātu pacientu vecums ir no 25 – 35 gadi. 21% pacientu vecums ir no 18 līdz 25 gadiem. 11% pacientu vecums ir no 35 līdz 45 gadiem. Bet vismazākais pacientu skaits ir virs 45 gadu vecumam, kas atbilst trim procentiem. Pieaugot vecumam samazinās pacientu skaits. Pētījumā tika konstatēts, ka piens – 50%, olas baltums – 64,9% un banāns – 73,7%, ir tie, kas izraisa IgG4 paneļa celšanos. Kā arī šiem produktiem ir augstākie IgG4 līmeņi. AD is chronically recurrent skin inflammation disease, that strongly affects the quality of life. In recent years incidence is still increasing. AD patients often develep food allergy, that worsens patients condition, because it promotes appearance of symptoms.
Purpose: Investigate which of IgG4 pannels are found the most in AD patients.
Methods: In this retrospective study we analyzed 57 labarotorical tests in age group 18-50 years (mean age 28.5±7yr). We kept data confidentiality. We studied IgG4 pannels, that show physiological status of immune system after contact of food allergens. This study was done in Ineses Kolontajas Zaubes private clinic, Brivibas street 181, Riga.
Results and Conclusion: We wound that women are affected more than men (79% women, 21% men, 1 : 0,27). Only 3% of patients that have food allergy are >45 years old. We conclude that with increasing age, food allergy diminishes. We conclude that highest IgG4 pannels arise from milk (50%), egg white (64.9%), banana (73.7%).