• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultāte / Faculty of Economics and Social Sciences
  • Bakalaura un maģistra darbi (BVEF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultāte / Faculty of Economics and Social Sciences
  • Bakalaura un maģistra darbi (BVEF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Veicinošie un ierobežojošie faktori mazajiem alkoholisko dzērienu ražotājiem Latvijā

Thumbnail
View/Open
303-52037-Legers_Dainis_dl12083.pdf (1.428Mb)
Author
Lēģers, Dainis
Co-author
Latvijas Universitāte. Ekonomikas un vadības fakultāte
Advisor
Bule, Larisa
Date
2016
Metadata
Show full item record
Abstract
Āboli ir Latvijā visplašāk audzētie augļi, kas galvenokārt tiek realizēti svaigā veidā, taču daudzviet pasaulē no tiem gatavo sidru. Pēdējo gadu laikā arī Latvijā pieaudzis vietējo sidrdaru skaits. Sidra ražošanu Latvijā veicina lielā ābolu raža un šķirņu daudzveidība, tomēr nepilnības tiesiskajā regulējumā šīs nozares attīstību kavē. Šī darba mērķis ir datu un informācijas analīze, lai noskaidrotu nozares attīstību kavējošus faktorus un piedāvātu izmaiņas LR tiesiskajā regulējumā. Mērķa sasniegšanai izvirzīti trīs uzdevumi - tiesiskā regulējuma izpēte, sidra ražošanas teorijas un tirgus datu izpēte un pētījums - tirgus datu apkopojumu, finanšu analīze trim sidra ražotājiem un šo ražotāju anketēšanu. Apkopotā informācija liecina, ka nozares attīstību kavē augstā akzīces nodokļa likme. Tā jāsamazina no vietējiem āboliem ražotam sidram.
 
Apples are the most widely grown fruit in Latvia and it is mostly sold fresh, but in many places around the world they are used to make cider. During recent years local cider makers have started to grow in numbers. Large numbers of apple varieties along with generous harvest are among the encouraging factors for cider making in Latvia, but certain shortcomings in law are limiting growth in this sector. The aim of this paper is analysis of data and information to draw out specific encouraging and limting factors for the sector and to offer specific legal changes that would provide boost to local cider making. There are three tasks to achive the aim – research of the local law, cider making theory and market data analysis as well as research of the market data, financial analysis of three local cider makers and questionnaires for these three companies. Gathered information shows that the main limiting factor for rapid expansion of the sector is duty tax. It should be lowered for cider, which is made out of local apples.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/31597
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (BVEF) / Bachelor's and Master's theses [8528]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV