Show simple item record

dc.contributor.advisorZitmane, Marita
dc.contributor.authorAndriyanova, Ksenia
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Sociālo zinātņu fakultāte
dc.date.accessioned2016-07-02T01:12:02Z
dc.date.available2016-07-02T01:12:02Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.other54927
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/32938
dc.description.abstractMaģistra darba tēma ir „Celiakijas slimnieku un bezglutēna diētas piekritēju identitātes. Patēriņa un dzīvesstila atšķirību analīze”. Tēmas aktualitāte ir saistāma ar labjūtes (wellness) industrijas attīstību pasaulē un Latvijā, tajā starpā, bezglutēna diētas ievērošanu nemedicīnisku iemeslu dēļ, kā arī ar patērētāju identitātes veidošanu caur uzturu, ko tie ikdienā uzņem. Darba teorētiskajā daļā izmantoti identitātes, dzīvesstila, patēriņa un labjūtes jēdzieni, kā arī tiek skatīta patērētāju kultūras ietekme uz identitāti. Pētījuma mērķis ir izpētīt divas patērētāju grupas: celiakijas jeb glutēna nepanesības slimniekus un cilvēkus, kas ievēro bezglutēna diētu nemedicīnisku iemeslu dēļ. Ir paredzēts izskatīt identitātes formēšanos un izpausmes caur bezglutēna diētu, bezglutēna pārtikas patēriņa paradumus, ka arī abu patērētāju grupu dzīvesstila atšķirības un saturu, ko tie komunicē emuāros. Par pētījuma objektu tiek izvirzīti Latvijas iedzīvotāji ar celiakijas diagnozi, un tie Latvijas iedzīvotāji, kas ievēro bezglutēna diētu bez medicīniskās nepieciešamības. Pētījumā tiek veikta anketēšana, dziļas intervijas un emuāru analīze. Iegūtie rezultāti apstiprina, ka celiakijas slimniekiem un bezglutēna diētas piekritējiem ir atšķirīgas identitātes, kas dažādi tiek komunicētas tiešsaistē un atšķirīgs dzīvesstils, taču atšķirības bezglutēna pārtikas patēriņā nav novērojamas.
dc.description.abstractMaster's thesis theme is "Celiac patient’s and gluten free diet supporter’s identity. Consumption and lifestyle gap analysis". Topicality is attributed to wellness industry in the world and Latvia, gluten free diet because of non medical reasons in particular, as well as consumer identity formation through diet they adapt in everyday’s life. The theoretical part of thesis contains such topics as identity, lifestyle, consummation and wellness concepts, as well as consumer culture’s impact on identity. The aim of the research was to identify two consumer groups: celiac patients or gluten intolerance sufferers and people who are on gluten free diet because of non medical reasons. It was intended to examine identity formation and expression through gluten free diet, gluten free food consumption habits, as well as the two consumer group’s differences in lifestyle and content they communicate in blogs. Object of the research are Latvian people with celiac disease, and those who are on gluten free diet without medical necessity. The study is conducted thought questionnaires, deep interviews and blog analysis. The obtained results confirm that patients with celiac disease and gluten free diet supporters have different identities that are communicated online in separate ways and different lifestyles, but there is no evidence of gluten free foods consumption habits.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectKomunikācijas zinātne
dc.subjectidentitāte
dc.subjectbezglutēna pārtika
dc.subjectlabjūte
dc.subjectpatēriņš
dc.subjectdzīvesstils
dc.titleCeliakijas slimnieku un bezglutēna diētas piekritēju identitātes. Patēriņa un dzīvesstila atšķirību analīze
dc.title.alternativeCeliac patient's and gluten free diet supporter's identity. Consumption and lifestyle gap analysis
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record