Show simple item record

dc.contributor.advisorSakne, Sigita
dc.contributor.authorTrifonova, Jūlija
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
dc.date.accessioned2016-07-04T01:11:30Z
dc.date.available2016-07-04T01:11:30Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.other54102
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/33865
dc.description.abstractBakalaura darba tēma – “ Pacientu ar hiperholesterinēmiju izpratne par tauku saturu ēdienkartē”. Tēmas aktualitāti nosaka, ka paaugstināts holesterīna daudzums asinīs ir būtisks koronārās sirds slimības riska faktors. Pacientu skaits, kuri miruši no sirds un asinsvadu saslimšanām, nav ievērojami samazinājies no 2011. gada līdz 2014. gadam. (skat. 1.tabulu). Nav ievērojami samazinājies arī to cilvēku skaits, kas mirst no koronārām sirds slimībam darbspējīga vecumā. Darba mērķis ir noskaidrot pacientu izpratni par tauku saturu ēdienkartē. Pētniecības uzdevumi bija: analizēt zinātnisko literatūru par hiperholesterinēmiju un tauku saturu produktos un V. Hendersones māszinību teoriju, izstrādāt intervijas plānu, veidot izlasi, veikt interviju, apkopot intervijas rezultātus, veikt rezultātu analīzi, izdarīt secinājumus, izteikt rekomendācijas. Pētījuma jautājums: Kāda ir pacientu ar hiperholesterinēmiju izpratne par tauku saturu ēdienkartē? Pētījuma instruments: intervijas jautājumi, pierakstu materiāli. Pētījuma metode: kvalitātīva – strukturēta intervija. Atbilde uz pētīšanas jautājumu ir sekojoša: respondenti izprot, ka hiperholisterinēmija ir paaugstināts holesterīna līmenis asinīs; lielākā daļa izprot, ka „sliktais” holesterīns ir slikts veselībai un „labais” holesterīns ir labs veselībai; nav izpratnes par to, kādi produkti sekmē „labā” holesterīna pieaugumam; respondenti daļēji izprot kā var samazināt “sliktā” holesterīna koncentrāciju asinīs; daļēji izprot kādos produktos ir liels holesterīna daudzums; lielākā daļa neizprot kādi produkti bagāti ar piesatinātam taukskābem un kādi produkti bagāti ar nepiesatinātiem taukskābem; vairāk nekā puse neizprot, kādi produkti var saturēt transtaukus, visiem respondentiem nav izpratnes, pēc kādiem kritērijiem jāizvēlas eļļas ēdienu pagatavošanai; gandrīz visiem respondentiem, nav izpratnes par to, kādus ēdienus jālieto cilvēkiem ar hiperholisterinēmiju.
dc.description.abstractTheme of work: - "The patients with high cholesterol level understanding of the fat content of the diet. Topicality is determined that the increased cholesterol in the blood is a major coronary heart disease risk factor. The number of patients who died from cardiovascular disease, there is no significant decrease from 2011 to 2014. (See. Table 1). There is no significant decrease in the number of people who die from coronary heart disease of working age. The aim is to clarify patients' with high cholesterol level understanding the fat content of the diet. Research objectives are: to analyze the scientific literature of and fat content of products and V. Henderson nursing theory, to develop an interview plan, create a sample to conduct an interview, collect interview results, analyze the results, draw conclusions, to express recommendations. Research question: What is the patients with high cholesterol level understanding of the fat content of the diet? Study tool: interview questions, recording materials. The research method: qualitative - structured interview. The answer to the research question is as follows: respondents understand high cholesterol level that have elevated blood cholesterol levels; most understand that "bad" cholesterol is bad for health and the "good" cholesterol is good for health; no understanding of what products promote "good" cholesterol increase; respondents partially understand how to reduce "bad" cholesterol in the blood; partly understand which products have high cholesterol; most do not understand what products rich in saturated fatty acids and what products are rich in unsaturated fatty acids; more than half do not understand what products may contain trans fat, all respondents not understanding, what are the criteria to choose the oil for cooking; almost all respondents have no understanding of what food should be used for people with high cholesterol level.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectMedicīna
dc.subjectHIPERHOLISTERINĒMIJA
dc.subjectPIESĀTINĀTĀS
dc.subjectNEPIESĀTINĀTĀS
dc.subjectTAUKSKĀBES
dc.subjectTRANSTAUKI
dc.titlePacientu ar hiperholesterinēmiju izpratne par tauku saturu ēdienkartē
dc.title.alternativeThe Patients with High Cholesterol Level Understanding of the Fat Content of the Diet
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record