dc.contributor.advisor | Deniņš, Andris | |
dc.contributor.author | Krūmiņa, Ginta | |
dc.contributor.other | Latvijas Universitāte. Ekonomikas un vadības fakultāte | |
dc.date.accessioned | 2016-07-06T01:03:25Z | |
dc.date.available | 2016-07-06T01:03:25Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.other | 52870 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/34128 | |
dc.description.abstract | Jebkuras pasaules valsts saimniecību veido saimniecības nozaru grupas, kuras kopā veido struktūru. Savukārt saimnieciskā struktūra sastāv no četrām grupām: primārais sektors – lauksaimniecība, sekundārais sektors – apstrāde, tersiārais sektors – pakalpojumi un kvartālais sektors – informācijas nozares. Sekundārais sektors ir viens no tautsaimniecības nozaru pamatsektoriem, kurā ietilspt arī pārtikas rūpniecības nozare, kas no izejvielām un materiāliem ražo gatavus izstrādājumus. Pārtikas nozares rūpniecības uzņēmumi ir vitāli svarīgi jebkurai valstij, tai skaitā arī Latvijas tautsaimniecības attīstībai. Pārtikas rūpniecība Latvijā šobrīd ir otra lielākā apstrādes rūpniecības apakšnozare. Diemžēl, neskatoties uz savu nozīmīgumu, 2014. gadā šī nozare bija arī otra zemākā peļņas ienesošā nozare. Pārtikas rūpniecības nozare ir ļoti daudzpusīga un savus patērētājus tā 70 % ir atradusi vietējā tirgū, taču nemazāk svarīgs attīstības virziens šai nozarei ir eksports un spēja ar saviem produktiem konkurēt starptautiskajos tirgos. Ne mazāk svarīga loma ir arī valstij un tās politikai un politiskajai gribai, lai veicinātu nozares attīstību Latvijā un sniegtu iespējas un palīdzību Latvijas uzņēmumiem startēt un iekarot tirgus ārpus Latvijas robežām. Darba mērķis ir veikt Latvijas pārtikas nozares rūpniecības uzņēmumu stratēģiskās attīstības virzienu analīzi, novērtēt Latvijas pārtikas rūpniecības uzņēmumu konkurētspēju, kā arī uzņēmumu eksportspēju starptautiskajos tirgos, novērtēt nozari ietekmējošās institūcijas, identificēt šķēršļus un ieguvumus to sniegto pakalpojumu izmantošanā un izvērtēt Eiropas Savienības struktūrfondu pieejamo līdzfinansējumu nozarei Latvijā. Darba ietvaros izmantotas satura analīzes, tendenču analīzes metode, datu analīzes metode, kā arī analīzes un sintēzes metodes. Lai rastu atbildes uz izvirzīto hipotēzi autore ir izvēlējusies kvalitatīvo pētniecības metodi – daļēji strukturētas intervijas, lai iegūtu pārtikas rūpniecības ekspertu viedokļus par pārtikas rūpniecības nozari Latvijā, valsts atbalstu un stratēģiskās attīstības tendencēm un virzieniem. | |
dc.description.abstract | Economy of any country consists of industry groups that together make a structure. The structure of the economy consists of four groups: primary sector – agriculture, secondary sector – manufacturing, tertiary sector – services, and quaternary sector – information industries. The secondary sector is one of the basic sectors of the economy. It contains the food industry that makes finished products using raw materials and ingredients. The food industry companies are vital for the economy of any country including Latvia. The food industry is the second largest industry of the manufacturing sector. Unfortunately it was also the second least profitable industry in 2014 despite its importance. The food industry is very versatile and 70% of its consumers are to be found in the local market. Export and ability to compete with its products in the global market, however, is as much important for its development. State, its public policy and political will also play an important role to boost development of the industry in Latvia and give opportunities and help Latvian companies to enter and conquer foreign markets. The aim of the paper is to analyze the strategic development directions of Latvian food industry companies, to evaluate competitiveness of the companies, their export capacity in global markets, institutions that affect the companies, to identify the pros and cons of the services they provide, and to evaluate co-financing of the structural funds of the European Union that is available to the industry in Latvia. The methods of content, tendencies, data analysis, as well as the method of analysis and synthesis were used in the paper. To find the answers to the hypothesis of the paper the author has chosen the qualitative research method – partly structured interviews to gather views of food industry experts on the industry in Latvia, state support, and strategic development tendencies and directions. | |
dc.language.iso | lav | |
dc.publisher | Latvijas Universitāte | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.subject | Vadībzinātne | |
dc.subject | Pārtikas rūpniecība | |
dc.subject | konkurētspēja | |
dc.subject | ražošana | |
dc.subject | eksports | |
dc.subject | stratēģijas | |
dc.title | Latvijas pārtikas rūpniecības uzņēmumu stratēģiskās attīstības virzienu analīze | |
dc.title.alternative | The analysis of strategic development direction of Latvian food industry Enterprises | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis | |