Selēnsaturošo aminoskābju noteikšana brokoļos
Author
Graudiņa, Liene
Co-author
Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāte
Advisor
Nakurte, Ilva
Date
2017Metadata
Show full item recordAbstract
Selēnsaturošo aminoskābju noteikšana brokoļos. Graudiņa L., zinātniskā vadītāja Dr.ķīm. Nakurte I. Maģistra darbs, 43 lappuses, 23 literatūras avoti, 17 attēli, 9 tabulas, 1 pielikumi. Latviešu valodā. Veicot literatūras izpēti, tika iegūts priekšstats par selēna iedarbību uz cilvēka organismu. Tika apskatītas arī optimālākās paraugu sagatavošanas metodes un populārākās analīzes metodes selēnsaturošo aminoskābju izdalīšanai un noteikšanai augu valsts produktos. Maģistra darba praktiskajā daļā pētīti trīs veikalā nopērkami brokoļu paraugi, kā arī pašu diedzētie brokoļu dīgsti. Selēnsaturošo aminoskābju izdalīšanai no paraugiem izmantotas divas ekstrakcijas metodes. Pētāmo savienojumu noteikšana veikta izmantojot šķidrumu hromatogrāfijas - masspektrometrijas metodi ar elektroizsmidzināšanu. Determination of Seleno-amino acids in broccoli. Graudiņa L., supervisor Dr. Chem. Nakurte I. Master thesis, 43 pages, 23 literature references, 17 pictures, 9 tables, 1 appendixes. In Latvian. In the research of literature, was got an idea about Selenium effects on human organism. Also idea was got about methods for optimal sample preparation in order to extract selenium-containing amino acids from plants and most common methods to determine these amino acids in biological samples. In the experimental part of this thesis as samples were selected 3 different types of broccoli and also were grown simple and selenium enriched broccoli sprouts. For sample preparation were selected 2 types of extraction for each sample group (for broccoli and broccoli sprouts respectively). Method that was used for seleno-amino acid determination was liquid chromatography and masspectrometry with electrospray ionization.