• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Iespējamais uzturvielu deficīts un antropometrisko rādītāju izmaiņas bērniem ar uztura alerģiju

Thumbnail
View/Open
301-57569-Melluma_Zane_zm13004.pdf (1.029Mb)
Author
Melluma, Zane
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Meija, Laila
Date
2017
Metadata
Show full item record
Abstract
Uztura alerģija skar 2-5% bērnu. Biežākie uztura alerģijas izraisītāji bērna vecumā ir govs piena olbaltumvielas, ola, kvieši, rieksti un zivis. Klīniskie simptomi izpaužas gan uz ādas, gan gremošanas traktā un elpceļos. Būtiskākais uztura alerģijas ārstēšanas veids ir eliminācijas diēta, izslēdzot alergēnu no bērna uztura. Eliminācijas diēta augošā bērna organismā var izraisīt uzturvielu deficītu un attiecīgu augšanas aizturi. Pētījuma mērķis - novērtēt antropometriskos rādītājus un uzturu bērniem ar uztura alerģiju. Pētījuma uzdevums – pamatojoties uz pētījumā iegūto informāciju, izveidot ieteikumu kopu, lai uzlabotu aprūpi bērniem ar uztura alerģiju. Iegūtie rezultāti – daļai bērnu ar uztura alerģiju novēro antropometrisko rādītāju neatbilstību normai un nevar izslēgt uzturvielu (tauku, ogļhidrātu, kalcija) deficītu. Bērnu aprūpi uzlabotu regulāra antropometrisko rādītāju novērošana un iespējamā uzturvielu deficīta novēršana.
 
Food allergies are present in 2-5% of young children. Most common food allergens in childhood include cow’s milk, eggs, wheat, nuts and fish. Clinical manifestations involve skin, gastrointestinal as well as respiratory symptoms. Complete elimination of the offending allergen remains the main therapy. Elimination diet may cause nutrient deficiency as well as poor growth. Aim of the study - to assess the nutrition and anthropometric markers in children with food allergy. Assignment of the study is to elaborate the recommendations on the bases of the research results, to improve the care for the child with a food allergy. Results of the research – for some proportion of the children with food allergy, growth markers deviate from normal and nutritional deficiency (total intake of fats, carbohydrates as well as calcium) cannot be excluded. The care of the child could be improved by regular growth assessment and exclusion of any potential nutritional deficiencies.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/35160
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses [1229]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV