• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultāte / Faculty of Science and Technology
  • Bakalaura un maģistra darbi (EZTF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • A -- Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultāte / Faculty of Science and Technology
  • Bakalaura un maģistra darbi (EZTF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Melno visteņu (Empetrum nigrum) ogu un lapu ķīmiskais sastāvs

Thumbnail
View/Open
305-57555-Strauta_Sabine_ss14035.pdf (1.718Mb)
Author
Strauta, Sabīne
Co-author
Latvijas Universitāte. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte
Advisor
Kļaviņš, Māris
Date
2017
Metadata
Show full item record
Abstract
Melnā vistene (Empetrum nigrum) ir plaši izplatīts augs Ziemeļu puslodē, un tā ir sastopama arī Latvijas mežos un purvos. Bakalaura darba mērķis ir veikt melno visteņu ogu, to izspiedņu un lapu ķīmiskā sastāva kompleksu izpēti dažādos ekstraktos, un identificēt ogu sastāvā esošos lipīdu klases un antociānu grupas savienojumus, veicinot melno visteņu svaigu ogu un to izspiedņu izmantošanu jaunu produktu izstrādē. Daudziem melnās vistenes sastāvā atrastajiem ķīmiskajiem savienojumiem piemīt antioksidatīva, antimikrobiāla un pretiekaisuma iedarbība. Bakalaura darbā ir pētīti un identificēti melno visteņu ogu izspiednēs un lapās esošie savienojumi. Pētījumā tika secināts, ka kompleksā melno visteņu ogu pārstrādē ir iespējams iegūt vērtīgas spiedpaliekas, kuru sastāvā ir bioloģiski aktīvas polifenolu un lipīdu vielu grupas. Ķīmiskā sastāva analīze liecina, ka melnā vistene un tās ogu sulas ražošanas blakusprodukti ir ar potenciāli augstu vērtību, un tie var tikt izmantoti jaunu produktu ražošanā.
 
Black crowberry (Empetrum nigrum) is widely distributed plant in the Northern Hemisphere and it is also found in Latvian bogs and forests. Many of detected chemical compounds in a black crowberry represent high antioxidant, anti-inflammatory and antimicrobial activity. The aim of the study is to make chemical composition complex research in different extracts of black crowberry fruits, its pulp and leaves, as well as identify lipid class and anthocyanin group of compounds in berries, contributing the use in new products manufacturing of black crowberry fresh berries and its pulp. In this research has been analysed substances in a black crowberry leaves and berries pulp after juicing. The findings confirm that in the complex black crowberry processing it is possible to extract valuable dry berries weight with biological active compound groups of polyphenols and lipids. The chemical composition of black crowberry shows that the side product of juicing is with potentially high value and it could be used in innovative product manufacturing.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/35484
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (EZTF) / Bachelor's and Master's theses [5688]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV