• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Bioloģijas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Biology - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bakteriālo levānu kvantitatīvās noteikšanas metodes izstrāde

Thumbnail
View/Open
301-60266-Broks_Renars_rb12015.pdf (1.271Mb)
Author
Broks, Renārs
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Zikmanis, Pēteris
Date
2017
Metadata
Show full item record
Abstract
Bakteriālais levāns (BL) ir ekstracellulārs fruktozes polimērs ar ievērojamu tehnoloģisko potenciālu. Tā realizāciju veicina efektīvu producentu meklējumi un fermentācijas procesu optimizācija, bet kavē specifisku, precīzu un viegli īstenojamu BL noteikšanas metožu trūkums. Maģistra darbā, balstoties uz inulīna enzimātiskās noteikšanas metodi (K-RFUC, Megazyme), skaidroti dažādas izcelsmes endo- un ekso-inulināžu daudzumi, attiecības, reakcijas apstākļi (temperatūra, laiks), kas nodrošina BL pilnu hidrolīzi un kvantitatīvu noteikšanu. Modificētās K-FRUC metodes pārbaude BL standartšķīdumos un validācija ar standartpiedevu metodi producenta Gluconobacter nephelii kultūršķidrumos (BL atgūstamība 97,34±6,14%; p<0,05) apstiprina, ka tā ir precīza un pielietojama BL kvantitatīvajai analīzei.
 
Bacterial levan (BL) is an extracellular fructose polymer with significant technological potential. Its realization is promoted by searches for efficient producers and an optimisation of fermentation processes but hampered by a lack of specific, precise and convenient BL determination methods. In the Master’s thesis, based on the inulin enzymatic determination method (K-FRUC, Megazyme), the amount and ratios of different origin endo- and exo-inulinases, reaction conditions (temperature, time) have been clarified, which ensure full hydrolysis and quantitative determination of BL. Verification of modified K-FRUC method in BL standard solutions and validation in producers culture Gluconobacter nephelii supernatants by the Method of Standard Additions (BL recovery 97,34±6,14%; p<0,05) confirmed that it is accurate and usable for a quantitative determination of BL.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/36200
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (BF) / Bachelor's and Master's theses [1229]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV