Bakteriālo levānu kvantitatīvās noteikšanas metodes izstrāde
Author
Broks, Renārs
Co-author
Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte
Advisor
Zikmanis, Pēteris
Date
2017Metadata
Show full item recordAbstract
Bakteriālais levāns (BL) ir ekstracellulārs fruktozes polimērs ar ievērojamu tehnoloģisko potenciālu. Tā realizāciju veicina efektīvu producentu meklējumi un fermentācijas procesu optimizācija, bet kavē specifisku, precīzu un viegli īstenojamu BL noteikšanas metožu trūkums. Maģistra darbā, balstoties uz inulīna enzimātiskās noteikšanas metodi (K-RFUC, Megazyme), skaidroti dažādas izcelsmes endo- un ekso-inulināžu daudzumi, attiecības, reakcijas apstākļi (temperatūra, laiks), kas nodrošina BL pilnu hidrolīzi un kvantitatīvu noteikšanu. Modificētās K-FRUC metodes pārbaude BL standartšķīdumos un validācija ar standartpiedevu metodi producenta Gluconobacter nephelii kultūršķidrumos (BL atgūstamība 97,34±6,14%; p<0,05) apstiprina, ka tā ir precīza un pielietojama BL kvantitatīvajai analīzei. Bacterial levan (BL) is an extracellular fructose polymer with significant technological potential. Its realization is promoted by searches for efficient producers and an optimisation of fermentation processes but hampered by a lack of specific, precise and convenient BL determination methods. In the Master’s thesis, based on the inulin enzymatic determination method (K-FRUC, Megazyme), the amount and ratios of different origin endo- and exo-inulinases, reaction conditions (temperature, time) have been clarified, which ensure full hydrolysis and quantitative determination of BL. Verification of modified K-FRUC method in BL standard solutions and validation in producers culture Gluconobacter nephelii supernatants by the Method of Standard Additions (BL recovery 97,34±6,14%; p<0,05) confirmed that it is accurate and usable for a quantitative determination of BL.