Uzņēmuma ZS "Mazpīpari" konkurētspējas analīze un attīstības iespējas Limbažos
Author
Tralmaka, Anita
Co-author
Latvijas Universitāte. Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte
Advisor
Kostjukova, Lolita
Date
2017Metadata
Show full item recordAbstract
Kvalifikācijas darba nosaukums “Uzņēmuma ZS “Mazpīpari” konkurētspējas analīze un attīstības iespējas Limbažos”. Darba autore Anita Līga Tralmaka. Darbā analizēts uzņēmuma uzņēmējdarbības vide. Uzņēmumu augļu un dārzeņu cenas, un virzība tirgū. Uzņēmuma darbības rādītāji un attīstība. Darba mērķis: Noskaidrot uzņēmuma ZS “Mazpīpari” konkurētspēju un attīstības iespējas Limbažos. Darba uzdevumi: 1.Iepazīties ar nozares konkurētspēju un attīstību. 2.Iepazīties ar uzņēmuma ZS “Mazpīpari” juridisko formu un darbības veidu. 3.Apkopot un izanalizēt informāciju par tirdzniecības vietām Limbažos. 4.Izvērtēt uzņēmējdarbības vidi kurā atrodas uzņēmums. 5.Analizēt uzņēmumu darbības rādītājus. 6.Analizēt uzņēmuma attīstības iespējas Limbažos. Pētījumā secināts, ka konkurētspēju var noteikt tikai salīdzinājumā ar nozarē līdzīgiem uzņēmumiem. Konkurētspējas ietekmē pēc novērtējuma rādītājiem veic pētījumu. Tātad ir jābūt konkurētspējas novērtēšanas subjektam (kas novērtē), objektam (ko novērtē) un kritērijiem. Konkurētspējas novērtēšanas kritērijus var noteikt dažādos aspektos atkarībā no risināmā uzdevuma un mērķa. (Judrupa.I., Senfelde.M., Konkurētspējas novērtēšana Latvijas plānošanas Reģionos, 2011). Darbs satur 51 lapas, 15 attēlus, 12 tabulas, 5 pielikumi. Darba praktiskajā daļā veikta aptauja par augļu un dārzeņu tirdzniecības vietām Limbažos. Pētījumā izmantotās metodes, lai sasniegtu kvalifikācijas darbā izvirzīto mērķi, autore izmantoja sekojošas pētnieciskās metodes: •aptaujas anketa (informācijas vākšana, apstrāde un analīze); •grafiskās analīzes metode. Respondentu skaits ir 412. Darba rezultāti apkopoti, izanalizēti, salīdzināti un attēloti 1 tabulā. The title of the qualification work “Competitiveness analysis and development opportunities of the Enterprise ZS “Mazpīpari” in Limbazi”. The author Anita Līga Tralmaka. The paper analyzes company's business environment. Fruit and vegetable prices and market trends. Company performance indicators. Aim of the work: To find out the competitiveness and development possibilities of ZS “Mazpīpari” in Limbazi. Tasks: 1.Get acquainted with the industry's competitiveness and development. 2.Get acquainted with the legal form and type of activity of the enterprise ZS “Mazpīpari”. 3.To collect and analyze information on sales outlets in Limbaži. 4.Evaluate the business environment in which the company is located. 5.Analyze business performance. 6.To analyze the company's development opportunities in Limbazi. The study concludes that competitiveness can only be established in comparison with industry-like companies. The impact of competitiveness is measured by the evaluation of the indicators. Consequently, there must be a subject for evaluating competitiveness (who evaluates), an object (to be assessed) and criteria. The criteria for assessing competitiveness can be determined in different aspects depending on the task and objective being addressed. (Judrupa .I., Senfelde.M., Competitiveness Evaluation in Latvian Planning Regions, 2011). The work contains 51 pages, 15 images, 12 tables, 5 attachment. In the practical part of the work, a survey was conducted on fruit and vegetable sales outlets in Limbazi. The methods used in the study to achieve the goal set in the qualification work, the author used the following research methods: • surveys questionnaire (information gathering, processing and analysis); • graphical analysis method. The number of respondents is 412. The results of the work are summarized, analyzed, compared and presented in Table 1.