Show simple item record

dc.contributor.advisorŠumilo, Ērika
dc.contributor.authorZīmele, Agnese
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte
dc.date.accessioned2018-06-30T01:07:38Z
dc.date.available2018-06-30T01:07:38Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.other63282
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/38739
dc.description.abstractPārtikas produktu un dzērienu ražošana ir viens no galvenajiem apstrādes rūpniecības apakšsektoriem no eksporta apjoma viedokļa gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā kopumā, taču pēdējos gados ir novērojams pakāpenisks produkcijas vērtības samazinājums, kas pirmkārt saistāms ar pievienotās vērtības kritumu un inovāciju trūkumu. Maģistra darba ietvaros darba autore pievēršas klasteru kā reģionāla nozares dalībnieku sadarbības modeļa izpētei ar mērķi noskaidrot, kādas priekšrocības tie var sniegt konkurētspējīgu, veselīgu pārtikas produktu izstrādes procesā. Balstoties uz Latvijas un kaimiņvalstu piemēru analīzi, tika secināts, ka, lai gan klasteri uzlabo sadarbību ar pētniecības iestādēm un veicina zināšanu pārnesi uzņēmumu starpā, kas kopā sekmē inovāciju izveidi, ražotāji primāri iesaistās tajos eksporta aktivitāšu attīstīšanas nolūkos.
dc.description.abstractThe food and drink industry has long been one of the main processing industries in terms of contribution to export both in Latvia and the European Union as a whole. However, its value has been contracting over the past few years due to lack of added value and innovations. This study aims to examinate cluster as a regional collaboration model among the industry members and identify its proposed benefits from the perspective of development of competitive, healthy food products. The analysis of cluster application in Latvia and other close markets shows that even though clusters promote cooperation with research institutions, knowledge transfer among the companies and thus also foster development of innovative products, food producers are mainly interested in expanding their export activities through cluster membership.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectVadībzinātne
dc.subjectbiznesa klasteri
dc.subjectpārtikas rūpniecība
dc.subjectkonkurētspēja
dc.subjectveselīgi pārtikas produkti
dc.titleBiznesa klasteru loma konkurētspējīgu pārtikas produktu izstrādē
dc.title.alternativeThe role of business clusters in development of competitive food products
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record