Show simple item record

dc.contributor.advisorDaugule, Ilva
dc.contributor.authorNamestņikova, Marija
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
dc.date.accessioned2018-06-30T01:11:33Z
dc.date.available2018-06-30T01:11:33Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.other63372
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/39215
dc.description.abstractDarba mērķis. Noteikt IgE mediētās alerģijas īpatsvaru bērniem ar atopisku dermatītu, identificēt biežakus pārtikas alergēnus, kā arī analizēt riska faktoru lomu IgE mediētas un ne-IgE mediētas alerģijas gadījumā. Materiāli un metodes. Retrospektīvs pētījums bija veikts BKUS “Gaiļezers”. Darbā bija iekļauti bērni ar diagnosticētu atopisku dermatītu, kuri bija konsultatīvās poliklīnikas alergologa pieņemšanā 2015/2016. gadā. No pacientu ambulatorās kartes bija iegūta informācija par kopējo un alergēnspecifisko IgE, riska faktoriem (alerģija ģimenes anamnēzē, dzemdību veids (vaginālas/ķeizergrieziens), ekskluzīva krūts barošana, antibakteriālās terapijas lietošana). Statistiskai analaīzei izmantotie testi: x2 test un Mann – Whitney tests. Rezultāti. Pētījumā kopā iekļauti 277 bērni ar atopiska dermatīta diagnozi (58.1% zēni, vidējais vecums 6.05 ± 4.15 SD). Kopējais IgE līmenis bija paaugstināts 44% (122/277) pacientu. Bērniem ≤6 gadu vecumam, kopējais IgE antivielu daudzums bija paaugstināts 55% (67/122) pacientu, >6 gadiem – 45% (55/122) pacientu (p=0.05). Specifiskais IgE bija paaugstināts 59% (164/277) bērniem, no tiem - 42 bērniem bija paaugstināts specifiskais IgE, bet nebija palielināts kopējais IgE līmenis. Kopumā IgE mediētā alerģiska reakcija bija 59% bērnu. Kopējā pacientu kopā biežāk specifiskais IgE līmenis biežāk bija paaugstināts pret paneli ar olas baltumu, govs pienu, kviešiem, rīsiem, zemesriekstiem, sojas pupiņam - 36% (100/277) gadījumu, 8% (21/277) - pret paneli ar apelsīnu, ābolu, banānu, persiku, 7% (19/277) pret zemesriekstiem, lazdu riekstiem, brazīlijas riekstiem, mandelēm, kokosriekstiem, 7% (18/277) pret kviešiem, auzām, kukurūzu, sezāma sēklām, griķiem, 4% (11/277) pret cūkas gaļu, liellopa gaļu, vistas gaļu, jēru, 3% (9/277) un 3%(7/277) pret paneli ar tomātu, burkānu, kartupeli, ķiploku, sinepēm un paneli ar kivi augli, mango, banānu, ananāsu. Alerģija ģimenes anamnēzē bija biežāk bērniem ar IgE mediētu reakciju, salīdzinot ar bērniem, kuriem bija ne-IgE mediēta reakcija: attiecīgi 26% (43/163) pret 15% (17/122) (p=0.02). Bērni ar IgE mediētu alerģiju biežāk bija dzimuši ķeizergrieziena dzemdībās, salīdzinot ar bērniem, kuriem bija ne-IgE mediēta reakcija: 19% (31/164) pret 9% (10/108) (p=0.02). Bērniem ar ekskluzīvu krūts barošanu līdz piecu mēnešu vecucmam biežāk bija paaugstināts specfiskais IgE (sIgE) pret pārtikas paneli ar olas baltumu, govs pienu, riekstiem, citrusaugiem, gaļu, salīdzinot ar bērniem bez ekskluzīvas krūts barošanas līdz piecu mēnešu vecumam. Secinājumi. Salīdzinoši lielākai daļai pacientu ar atopisku dermatītu raksturīga IgE mediēta alerģiska reakcija, pie kam zēniem bija biežāk nekā meitenēm. Biežakie alergēni sakrīt ar alergologu vadlīnijām raksturīgiem alergēniem. Pētītajā pacientu kopā iezīmējās atšķirīgu riska faktoru lomu IgE mediētās un ne – IgE mediētās alerģijas gadījumā: ģimenes anamnēzei un dzemdību veidam bija lielāka loma IgE mediētās alerģijas attīstībā, nekā ne – IgE mediētā
dc.description.abstractAim of study: To detect the proportion of IgE mediated allergy in children with atopic dermatitis, to identify most often observed allergenic products among allergic children, and to analyze the role of risk factors in IgE mediated and non – IgE mediated allergy. Material and methods: A retrospective study was carried out in children hospital “Gailezers”, at out – patient allergologist consultation, analyzing data about children with atopic dermatitis attending the consultation during 2015 - 2016 year. Information about total and specific IgE levels, risk factors such as allergy in family, type of delivery (vaginal/caesarean section), exclusive breast feeding, the use of antibacterial treatment was obtained from data files. The statistical analysis used: x2 test, Mann – Whitney test. Results: The total patient sample included data about 277 children (58.1% male; mean age 6.05 ± 4.15 SD). Total IgE antibody titre was elevated in 44% (122/277) of children. Total IgE levels were increased in 55% (67/122) of children ≤6 years compared to 45% (55/122) of children >6 years (p=0.05). Specific IgE was elevated in 59% (154/277) of children, out of them 42 children had elevated specific IgE, without increase of total IgE levels. In general, IgE mediated allergic reaction was identified in 59% of children. In the majority of children specific IgE was elevated against the food panel with egg white, cow’s milk, wheat, rice, peanut, soy bean protein - 36% (100/277), in 8% (21/277) of children – against the panel with orange, apple, banana, peach; in 7% (19/277) of children - against the panel of peanuts, hazelnuts, brazil nuts, almonds, coconuts; in 7% (18/277) and 4% (11/277) – against food panel with wheat, oats, corn, sesame seeds, buckwheat and pork, beef, chichken meat, lamb meat; in 3% (9/277) and 3% (7/277) – against food panel with tomatoes, carrot, potatoes, garlic, mustard and kiwi, mango, banana, pineapple, respectively. Allergy in family was observed in 26% (43/163) of children with IgE mediated allergy compared to 15%(17/122) - among children with non – IgE mediated allergy (p=0.02). Caesarean section was observed among 19% (31/164) of children with IgE mediated allergy compared to 9% (10/108) among children with non – IgE mediated allergy (p=0.02). In children with exclusive breastfeeding for five month specific IgE was more often elevated against food panel with cow’s milk, egg white, nuts, citrus fuits and meat compared to children without exlusive breastfeeding for five months. Conclusion: Large proportion of patients with atopic dermatitis had IgE mediated allergy and more often observed in boys. The most often observed allergens were similar with data from other populations. Presence of allergy in family anamnesis and delivery by caesarean section were associated with IgE mediated allergy.
dc.language.isolav
dc.publisherLatvijas Universitāte
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectMedicīna
dc.subjectPārtikas alerģija
dc.subjectAtopiskais dermatīts
dc.subjectIgE mediēta alerģiska reakcija
dc.subjectalergēnspecifiskais IgE
dc.subjectRiska faktori
dc.titleIgE mediētu alerģiju prevelence un riska faktori bērniem ar atopisku dermatītu
dc.title.alternativePrevalence of IgE mediated allergy and risk factors in children with atopic dermatitis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record