Latviešu tradicionālo ēdienu un kulināro prakšu loma kultūras mantojuma un piederības uzturēšanā Latvijas emigrantu pēcnācēju vidū
Author
Zvagule, Īrisa
Co-author
Latvijas Universitāte. Sociālo zinātņu fakultāte
Advisor
Tisenkopfs, Tālis
Date
2018Metadata
Show full item recordAbstract
Maģistra darba “Latviešu tradicionālo ēdienu un kulināro prakšu loma kultūras mantojuma un piederības uzturēšanā Latvijas emigrantu pēcnācēju vidū” mērķis ir noskaidrot latviešu tradicionālo ēdienu un kulināro prakšu lomu kultūras mantojuma un piederības uzturēšanā latviešu emigrantu pēcnācēju vidū. Darba galvenie pētnieciskie jautājumi ir: kāds kulināro recepšu, ēdienu, prakšu un tradīciju kopums tiek identificēts kā latviešu tradicionālais kulinārās kultūras mantojums, kā caur tradicionālo ēdienu un kulinārām praksēm tiek veidota saikne ar atmiņām, pieredzi, etnisko identitāti un kā tie tiek izmantoti piederības konstruēšanā un uzturēšanā. Pētījuma teorētiskais ietvars veidots balstoties uz jēdzienu kultūra, kultūras mantojums un piederība skaidrojumu un izpratni, kā arī aplūkojot antropoloģijas teorijas par ēdienu un kulinārajām praksēm kā kultūras sastāvdaļu un kultūras mantojumu, un to lomu piederības un identitātes uzturēšanā migrantu un viņu pēcnācēju vidū. Darbā izmantotas kvalitatīvās pētījumu metodes, empīriskie dati iegūti attālinātās, daļēji strukturētās intervijās, izmantojot tiešsaistes saziņas lietotnes. Iegūto datu analīzei izmantota teorijā balstītā un datos pamatotā teorijas pieeja. Datu analīze atklāj, ka daļa pēcnācēju norādītie ēdieni, kas tiek uzskatīti par latviešu tradicionālajiem ēdieniem, mūsdienu standartizētajā latviešu virtuvē tiek aizmirsti, tādējādi parādot kulinārās tradīcijas un recepšu iekapsulēšanos citas kultūras vidē. Būtiska nozīme tradicionālo ēdienu un kulināro prakšu uzturēšanā ir atmiņām par bērnību, vecākiem un vecvecākiem, viņu nodotajām atmiņām par ēdienu, tā izskatu un garšām, no paaudzes paaudzē nodotām receptēm un zināšanām, kā arī saiknei ar latviešu kopienām, kur latviešu tradicionālais ēdiens un kulinārās prakses ieņem centrālo lomu gan piederības apliecināšanā, gan socializējoties, gan kopienas finansiālā atbalstā. The aim of this master thesis “The Role of Traditional Latvian Food and Cuisine among the Descendants of Latvian Emigrants to maintain Cultural Heritage and Belonging” is to identify the role of Latvian traditional food and cuisine among descendants of Latvian emigrants to maintain cultural heritage and belonging. The main research questions are following: what food recipes, food products, practices and traditions are being recognized as a heritage of Latvian traditional cuisine, how do traditional food and cuisine help to maintain the memories, experience, ethnic identity, how it all helps to experience belonging and maintain this feeling in the long run. The theoretical part of this thesis includes the following components: the concept of culture, cultural heritage, as well as the definition and understanding of belonging; an overview of anthropology theories about food and cuisine as a part of culture and cultural heritage; theories about the role of food in maintenance of identity and belonging among migrants and their descendants. In this master thesis qualitative research methods have been used, empirical data are gathered by semi-structured interviews at distance, using instant messaging applications. For the gathered data theoretically informed and empirically grounded analysis has been conducted. The research discovers part of food recipes that respondents consider the Latvian traditional food, has been forgotten in current standardized Latvian cuisine, which indicates encapsulation of culinary traditions when living in a different cultural environment. The most significant role in maintaining the traditional cuisine is played by childhood memories, parents and grandparents lived experiences, their memories about traditional food. The knowledge about food transmitted from generation to generation, as well as belonging to a Latvian community are important factors in transmitting the ethnic cuisine and maintenance of identity.