Projekts: Augu izcelsmes uzkodu ražotnes SIA "Good Production" izveide
Author
Gruškeviča, Anna
Co-author
Latvijas Universitāte. Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte
Advisor
Solovjova, Irina
Date
2019Metadata
Show full item recordAbstract
Maģistra darba ietvaros, autors veic uzņēmuma SIA“Good Production” izveidošanas projekta aprakstu. Projekta idejas pamatā ir radīt veselīgas uzkodas, kas būtu olbaltumvielu avots un palīdzētu ikvienam uzņemt nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu ikdienā, neatkarīgi no cilvēka dzīvesstila. Uzņēmuma SIA “Good Production” ražotie produkti būs mūsdienīgi, saturēs augu izcelsmes izejvielas, nesaturēs pienu un tā produktus. Ņemot vērā, ka uzņēmuma ražotās uzkodas būs tikai augu izcelsmes, uzņēmuma produkcija būs ilgtspējīga, dabai un apkārtējai videi draudzīgāka salīdzinot ar klasiskajām piena olbaltumvielu avotu uzkodām. Projekta ideja ir radīta iedvesmojoties no veselīga dzīvesveida popularitātes pieauguma pēdējo gadu laikā. Ar katru gadu arvien vairāk cilvēku sāk interesēties par veselīgu dzīvesveidu, ar mērķi vairot savu labsajūtu īsterimiņā un saglabāt vai uzlabot savu veselību ilgtermiņā. Sabalansētam uzturam ir ārkārtīgi svarīga nozīme cilvēka dzīves kvalitātē, to apzinoties arvien vairāk cilvēku interesējas par sava ēdiena kvalitāti un izcelsmi. Uzņēmuma SIA “Good Production” ražotie produkti sniegs sekojošus pienesumus sabiedrībai un apkārtējai videi: 1.Palīdz cilvēkiem uzņemt uzturā nepieciešamās olbaltumvielas; 2.Saudzē dabu, nepalielinot ogļskābās gāzes emisiju daudzumu atmosfērā; 3.Sniedz alternatīvu olbaltumvielu avotu cilvēkiem ar piena alerģiju un nepanesamību; 4.Atbalsta veģetāru un vegānu dzīesveidu; 5.Rada ilgtspejīgu uzkodu, kas ražota to augu izcelsmes izejvielām; Projekta aktualitāti apstiprina nozares izpētes nodaļā aprakstītā informācija par tendencēm nozarē. Projekta ietvaros tiek izstrādāts finanšu plāns. Finanšu plāna izveides mērķis ir pārliecināties par projekta īstenošanas ekonomisko izdevīgumu. Darba ietvaros izstrādāto finanšu plānu veido pārdošanas plāns, ieņēmumu plāns, peļņas un zaudējuma aprēķins, plānotā naudas plūsma, bilance kā arī kredītu dzēšanas grafiks. Finanšu plāna izstrādes beigās ir aprēķināti dažādi rādītāji : EBITDA, ROE, ROIC, projekta NPV, IRR, kā arī projekta atmaksāšanaās laiks. Finanšu plāns ir balstīts uz autora izdarītiem pieņēmumiem, kas ir sadalīti sekojošos blokos: Neto apgrozījums, ieņēmumi, izdevumi, nodokļi. Finanšu plāns ir izstrādats posmam no 2019. gada oktobrim līdz 2024. gada 31. debembrim. Projekta veidošanas ietvaros, autors identificēja 9 riskus ar kuriem var saskarties SIA “Good Production” uzņemums. Visiem riskiem ir noteiktas riska samazināšanas metodes un pasākumi pasākumi. Maģistra darba apjoms ir 114 lappuses, kas sastāv no 7 nodaļām un 5 pielikumiem. Teksā ir 51 tabula un 24 attēli. Darba izveidei izmantotas 109 literatūras un avotu vienības. Within the framework of the Master's thesis, the author carries out a description of the establishment of the company SIA “Good Production”. The idea behind the project is to create healthy snacks, which would be a source of protein and help everyone to take the necessary amount of protein every day, regardless of the person's lifestyle. The products of SIA “Good Production” will be modern, will contain raw materials of vegetable origin, will not contain milk and milk products. Given that the company's snacks will only be of plant origin, the company's output will be sustainable, more environmentally friendly compared to classic dairy protein snacks. The idea of the project is inspired by the rise in popularity of a healthy lifestyle in recent years. Every year more and more people are starting to become interested in a healthy lifestyle with the aim of increasing their well-being in the short term and maintaining or improving their health in the long term. A balanced diet plays an extremely important role in the quality of life of a person, people are learning about the quality and origin of their food more and more. The products produced by the company “Good Production” will provide the following contribution to the society and the environment: 1. Helps people to comsume the protein they need; 2. Protects nature without increasing carbon dioxide emissions into the atmosphere; 3. Provide an alternative source of protein for people with milk allergy and intolerance; 4. Supports vegetarian and vegan lifestyle; 5. Creates a sustainable snack made from vegetable ingredients; The financial plan is being developed within the project. The aim of the financial plan is to make sure that the project is economically viable. The financial plan developed within the framework of the thesis consists of a sales plan, a revenue plan, a profit and loss account, a planned cash flow, a balance sheet and a loan cancellation schedule. At the end of the financial plan, various indicators have been calculated: EBITDA, ROE, ROIC, project NPV, IRR, as well as project repayment time. The financial plan is based on the author's assumptions divided into the following blocks: Net Sales, Revenue, Expenses, Taxes. The financial plan has been drawn up for the period from October 2019 to 31 December 2024. As part of the project development, the author identified 9 risks with which the company “Good Production” Ltd. might face. Risk mitigation techniques and measures are in place for all risks. The volume of Master's thesis is 115 pages, consisting of 7 chapters and 5 annexes. The text contains 51 tables and 24 figures. 109 literature and source units were used to create the thesis. The financial plan is being developed within the project. The aim of the financial plan is to make sure that the project is economically viable. The financial plan developed within the framework of the thesis consists of a sales plan, a revenue plan, a profit and loss account, a planned cash flow, a b