• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Flavonoīdu, melanīna un dzērveņu spiedpalieku ekstrakta antioksidatīvie efekti

Thumbnail
View/Open
308-69371-Remesa_Madara_mp13009.pdf (904.6Kb)
Author
Remesa, Madara
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Rembergs, Reinis
Date
2019
Metadata
Show full item record
Abstract
Antioksidanti ir vielas, kas var aizsargāt šūnas pret brīvo radikāļu iedarbību. Faktori, kas palielina brīvo radikāļu veidošanos organismā, var būt iekšēji, piemēram, iekaisums vai ārēji, piesārņojums, UV iedarbība un cigarešu dūmi. Lai nodrošinātu organismam normālu fizioloģisko funkciju, ir nepieciešams līdzsvars starp brīvajiem radikāļiem un antioksidantiem. Tāpēc intesīvi tiek meklēti efektīvi antioksidējoši dabiski savienojumi, kas nav toksiski. Labākie antioksidantu avoti ir augu produkti, īpaši augļi un dārzeņi. Darba mērķis: Izpētīt antocianīnu pārstāvja cianidīna, flavonola kvercetīna, melanīna un dzērveņu spiedpalieku ekstrakta antioksidantu īpašības. Iegūtie rezultāti liecina, ka flavonoīdiem, pigmetiem piemīt antioksidatīvās īpašības.
 
Antioxidants are substances that may protect cells against the effects of free radicals. Factors that increase the production of free radicals in the body can be internal, such as inflammation, or external, pollution, UV exposure, and cigarette smoke. The sources of antioxidants can be natural or artificial. A balance between free radicals and antioxidants is necessary for proper physiological function. Thus, the search for effective, nontoxic natural compounds with antioxidative activity has been intensified. The best sources of antioxidants are plant-based foods, especially fruits and vegetables. Aim of the work: To investigate the antioxidant properties of anthocyanin representative cyanidine, flavonol quercetin, melanin and cranberry extract. The obtained results indicate that flavonoids and pigments have antioxidant properties.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/48704
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses [3252]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV