Show simple item record

dc.contributor.advisorKļaviņš, Mārisen_US
dc.contributor.authorVincēviča-Gaile, Zaneen_US
dc.contributor.otherLatvijas Universitāte. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāteen_US
dc.date.accessioned2015-01-12T06:50:14Z
dc.date.available2015-01-12T06:50:14Z
dc.date.issued2014en_US
dc.identifier.other40409en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/4931
dc.description.abstractBez vitāli svarīgo mikro- un makroelementu ieneses pārtikā no vides (augsnes, ūdens un gaisa) ir iespējams arī barības ķēdes, t. sk., pārtikas piesārņojums ar toksiskiem vai potenciāli toksiskiem elementiem, piemēram, As, Cd, Hg, Pb. Promocijas darba mērķa ietvaros tika veikta Latvijā iegūtu pārtikas produktu paraugu mikro- un makroelementu sastāva kvantitatīvā analīze, lai noskaidrotu vides apstākļu ietekmi uz elementu koncentrāciju un ieneses ceļiem pārtikā. Papildus, lai vērtētu elementu biopieejamību barības ķēdē, tika veikta eksperimentāla pārtikas kultūraugu audzēšana mākslīgi piesārņotā augsnē. Iegūtie dati liecina par vairāku dabiskas un antropogēnas izcelsmes vides apstākļu, piemēram, sezonalitātes, botāniskās izcelsmes, vietas specifisku apstākļu, lauksaimniecības prakses, pārtikas pārstrādes ietekmi uz elementu koncentrāciju pārtikā. Atslēgvārdi: mikro- un makroelementi, kvantitatīvā analīze, elementu pārnese, pārtikas sastāvs, vide, Latvija.en_US
dc.description.abstractBesides the transfer of essential micro- and macroelements from environment to food, contamination of food chain with toxic and potentially toxic elements, e.g., As, Cd, Hg, Pb may occur. The aim of the doctoral research “Impact of environmental conditions on micro- and macroelement content in selected food from Latvia” included quantitative investigation of food samples collected in Latvia to discover factors influencing the concentration and possible transfer routes of elements in food. In addition, element bioavailability in food chain was studied by experimental food crop growth in contaminated soil. Obtained results revealed influence of several factors, e.g., seasonality, botanical origin, site-specific factors, applied agricultural practice, food processing on the concentration of elements in food. Key words: micro- and macroelements, quantitative analysis, element transfer, food composition, environment, Latvia.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherLatvijas Universitāteen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectEnvironmental scienceen_US
dc.subjectEnvironmental chemistry and ecotoxicologyen_US
dc.subjectmicro- and macroelements
dc.subjectquantitative analysis
dc.subjectelement transfer
dc.subjectfood composition
dc.subjectVides zinātne
dc.subjectmikro- un makroelementi
dc.subjectkvantitatīvā analīze
dc.subjectelementu pārnese
dc.subjectpārtikas sastāvs
dc.titleImpact of environmental conditions on micro- and macroelement content in selected food from Latviaen_US
dc.title.alternativeVides apstākļu ietekme uz mikro- un makroelementu saturu pārtikas produktos Latvijāen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record