• English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Help
  • English 
    • English
    • Latviešu
    • Deutsch
    • русский
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
  •   DSpace Home
  • B4 – LU fakultātes / Faculties of the UL
  • B --- Bij. Medicīnas fakultātes studentu noslēguma darbi / Faculty of Medicine - Graduate works
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

References vielu izvēle polifenolu daudzuma aprēķināšanā ekvivalentos

Thumbnail
View/Open
308-73906-Sakne_Zane_zs16015.pdf (665.4Kb)
Author
Sakne, Zane
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Rembergs, Reinis
Date
2020
Metadata
Show full item record
Abstract
Polifenoliem ir labvēlīga ietekme uz cilvēka organismu. Tiem ir tādas funkcijas kā asinsrites uzlabošana, asinsvadu elastības uzturēšana, hronisku iekaisumu reakcijas mazināšana, brīvo radikāļu neitralizēšana, šūnu novecošanās aizkavēšana un daudzas citas. Daudzi no polifenolu izraisītiem veselības ieguvumiem var būt saistīti ar to antioksidantu lomu. Lai varētu izmērīt kopējo polifenolu daudzumu augu preparātos ir ieviesta references ekvivalentu pieeja. Šajā darbā piecu Vaccinium spp. ogu izpiedņu ekstraktos kopējais polifenolu daudzums tika izmērīts ar Folin-Čikolto metodi un aprēķināts gallu skābes, kvercetīna un rutīna ekvivalentos uz mg ekstrakta. Vislielāko daudzumu iegūst, rēķinot gallu skābes ekvivalentos.
 
Polyphenols have a beneficial effect on the human body. They have functions such as improving the blood circulation, maintaining the elasticity of blood vessels, reducing the reaction of chronic inflammation, neutralizing free radicals, inhibiting cellular aging and many more. Many of the health benefits of polyphenols may be related to their antioxidant role. A reference equivalent approach has been introduced to measure total polyphenols in berry preparations. In this work the total amount of polyphenols was measured in five Vaccinium spp. berry extracts by the Folin - Chicolto method and calculated in gallic acid, quercetin and rutin equivalents per mg extract. The highest amount is obtained in gallic acid equivalents.
 
URI
https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/49612
Collections
  • Bakalaura un maģistra darbi (MF) / Bachelor's and Master's theses [3552]

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

University of Latvia
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV