Jēgpilnas mācīšanās iespējas veselīga uztura apguvē mājturībā un tehnoloģijās 6. klasē
Author
Dimza, Ieva
Co-author
Latvijas Universitāte. Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte
Advisor
Šelvaha, Lolita
Date
2020Metadata
Show full item recordAbstract
Diplomdarba “Jēgpilnas mācīšanās iespējas veselīga uztura apguvē mājturībā un tehnoloģijās 6. klasē” mērķis ir izpētīt jēgpilnas mācīšanās iespējas mācību tēmas "Veselīgi našķi" apguvē mājturībā un tehnoloģijās 6. klasē. Izvirzīts pētījuma jautājums: vai organizējot jēgpilnas mācīšanās iespējas uztura apguvē mājturībā un tehnoloģijās, ir iespējams rosināt un veidot skolēnos veselīga uztura paradumus. Diplomdarba teorētiskajā daļā ir aplūkota informācija par jēgpilnas mācīšanās nosacījumiem, skolēna vecumposma īpatnībām, uztura nozīmīgumu pusaudžu attīstībā, veikta reglamentējošo dokumentu izpēte. Diplomdarba praktiskajā daļā ir izstrādāts tēmas “Veselīgi našķi” tematiskais plāns, veikta tematiskā plāna un mācību tēmas aprobācijas analīze. Lai uzzinātu skolēnu un skolēnu vecāku zināšanas, viedokli un attieksmi par pētījuma jautājumu, tika izstrādāta aptaujas anketa, iegūtie rezultāti apkopoti un analizēti. Diplomdarbs sastāv no 3 nodaļām, 10 apakšnodaļām, nobeiguma, literatūras saraksta un 10 pielikumiem, 101 lpp. Mācību satura tematiskais plāns ir aprobēts X vidusskolā 6. klasē. Atslēgas vārdi: mājturība un tehnoloģijas, veselīgs uzturs, veselīgi našķi, jēgpilna mācīšanās, mācīšanās iedziļinoties. The thesis entitled “Meaningful Learning Opportunities for teaching Home Economics and Technologies During the Nutrition Learning Process in the Grade 6” is to study meaningful learning opportunities when teaching a Healthy Snacks topic within Home Economics and Technologies subject in the Grade 6. The research question is whether it is possible to encourage and develop healthy eating habits in pupils by providing meaningful learning opportunities for when they study nutrition in Home Economics and Technologies. The literature review explores the conditions of meaningful learning, the approach to competence education, the characteristics of the age of the pupils and the importance of nutrition in the development of adolescents. The practical part of the thesis outlines the thematic plan of the topic of healthy snacks and provides the analysis of the thematic plan and the performed approbation of the subject of the study. A questionnaire was developed to understand the knowledge, opinions and attitude of pupils and their parents regarding the research question; the obtained results were summarized and analyzed in the thesis. The thesis is formed of 3 chapters, 10 subchapters, conclusions, bibliography and 11 appendices and 101 pages. The thematic plan of the content of the study has been approbated in Grade 6 of the X secondary school. Keywords: home economics and technologies, healthy eating, healthy snacks, meaningful learning, profound learning.