Senolītisko dabas un sintētisko vielu kombinētā preparāta bioloģiskās iedarbības izpēte intervences pētījumā gerontoloģijā
Author
Nulle, Laura
Co-author
Latvijas Universitāte. Medicīnas fakultāte
Advisor
Vanaga, Ilona
Date
2020Metadata
Show full item recordAbstract
Antioksidantu līmenim organismā un ar novecošanos saistītām slimībām ir savstarpēja saistība, tāpēc antioksidantu papildināšana uzturā ir potenciāli efektīva, profilaktiska un terapeitiska iejaukšanās ar novecošanos saistītās patoloģijās (1). Darba mērķis bija noskaidrot kombinētā preparāta intervences ietekmi uz geriatrijas pacientiem, izvērtējot ar novecošanos saistītos asins bioķīmiskos marķierus. Rezultāti liecina, ka pēc 4 nedēļu kombinētā preparāta kapsulu lietošanas pa 1 kapsulai 2 reizes dienā (1 kapsula satur: 300 mg priežu skuju ekstrakta, kā arī citas aktīvās vielas un augu ekstraktus) ir droša geriatrijas pacientiem un uzrāda statistiski ticamu DPD, glutationa peroksidāzes, kopējo antioksidantu un kopējo P1NP asins bioloģisko marķieru vidējās koncentrācijas paaugstināšanos asinīs, kā arī ALAT, glikētā hemoglobīna, zema blīvuma holesterīna, interleikīna-6 un triglicerīdu asins bioloģisko marķieru vidējās koncentrācijas pazemināšanos asinīs. There is a correlation between antioxidant levels and aging-related diseases, thus dietary supplementation of antioxidants has potential to be an effective preventive and therapeutic intervention in age-related pathologies (1). The aim of this study was to investigate the effect of a food supplement combined product intervention on geriatric patients by evaluating age-related blood biochemical markers. The results show that after 4 weeks of administration of 1 capsule twice daily (1 capsule contains: 300 mg of pine needle extract as well as other active substancesand plant extracts), the combination is safe for geriatric patients and shows a statistically significant increase in DPD, glutathione peroxidase, total antioxidants and total P1NP increase in the average concentration of biological markers in the blood, as well as ALAT, glycated haemoglobin, low density cholesterol ,interleukin 6 and triglyceride decrease in the average concentration of biological markers in the blood.