Ēšanas uzvedības saistība ar vadības funkcijām un lemšanas procesu
Author
Lipska, Veronika
Co-author
Latvijas Universitāte. Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte
Advisor
Vanags, Edmunds
Date
2020Metadata
Show full item recordAbstract
Pētījuma mērķis ir pārbaudīt un izpētīt, kādas ir saistības starp ēšanas uzvedību, vadības funkcijām un lemšanas procesu. Papildu mērķis ir noteikt, vai pastāv ēšanas uzvedības, vadības funkciju un lemšanas procesa atšķirības cilvēkiem ar aptaukošanos, paaugstinātu, pazeminātu vai normas robežām atbilstošu ķermeņa masas indeksu. Pētījuma gala izlase sastāv no 184 respondentiem (27 vīrieši un 159 sievietes) vecumā no 19 līdz 60 gadiem. Dati tika ievākti tiešsaistē. Ēšanas uzvedību stilu noteikšanai respondenti elektroniski aizpildīja Ēšanas uzvedības modeļa aptauju (Eating Behaviour Patterns Questionnaire (EBPQ), Schlundt, Hargreaves, & Buchowski, 2003), Aptaujas par attieksmi pret ēšanu (Eating Atiitude Test – EAT-40, Garner & Garfinkel, 1979) apakšskalu “bulīmiska uzvedība”, Ēšanas traucējumu noteikšanas aptaujas (Eating Disorder Examination Questionnaire EDE-Q 6.0, Fairburn & Beglin, 2008) apakšskalu “ēšanas ierobežojums”. Vadības funkciju noteikšanai respondenti elektroniski aizpildīja Kāršu šķirošanas testu (Card sorting test, Vanags & Ekmanis, 2018), Krāsu reakcijas testa 2. versiju (Stroop test, Stroop, 1930; Vanags & Ekmanis, 2018), Ciparu atmiņas testu (Digit span test, Smith, 1973; Vanags & Ekmanis, 2018). Pētījuma rezultāti norāda, ka pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp ēšanas uzvedības stiliem un statistiski nozīmīga atšķirība bulīmiskas uzvedības līmenim ķermeņa masas indeksa grupās. Pētījumā tika konstatētas vairākas saistības starp ēšanas uzvedību, vadības funkcijām un lemšanas procesu, taču dažas no tām ir pretrunīgas un nesakrīt ar iepriekš veiktiem pētījumiem. Saistības starp ēšanas uzvedību, kognitīvo elastību, darba atmiņu pētījums netika konstatētas. The aim of this study is to examine and investigate the relationship between eating behavior, executive function and decision-making process. The addition aim is to examine the differences between eating behavior, executive function and decision-making process people with low, normal or high body mass index. The final sample of the study consists of 184 respondents (27 men and 159 women) aged from 19 to 60. The data were collect online. For determine eating behavior styles respondents electronically filled Eating Behaviour Patterns Questionnaire (EBPQ) (Schlundt, Hargreaves, & Buchowski, 2003), Eating Atiitude Test – EAT-40 (Garner & Garfinkel, 1979) subscale bulimia/food preoccupation, Eating Disorder Examination Questionnaire EDE-Q 6.0 (Fairburn & Beglin, 2008) subscale restraint. The data collection tools in this study for determine examine executive function and decision-making process were a Card sorting test (Vanags & Ekmanis, 2018), Card reaction tests 2. Version (Vanags, Ekmanis, 2018, based on Stroop test, Stroop, 1930), Digit span test (Vanags, Ekmanis, 2018, based on Smith, 1973). The results of the study indicate that there are statically significant relationships between eating behavior styles and significant differences in bulimia/food preoccupation behavior in body mass index groups. The study found a number of relationships between eating behavior and executive functions, but some of them are controversial and do not coincide with previous studies. Significant correlations between eating behavior, cognitive flexibility and working memory this study do not show.